Az orosz hadsereg nem mért csapást lakóépületekre, ukrán részről is közölték, hogy a dnyiprói lakóház szombati összeomlása egy légvédelmi rakétatalálat következménye volt - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.
"Az orosz fegyveres erők nem mérnek csapást lakóépületekre vagy a szociális infrastruktúrára. A csapásokat katonai - nyilvánvaló vagy álcázott - célpontok ellen hajtják végre" - mondta Peszkov.

"Önök is látták az ukrán fél egyes képviselőinek következtetéseit, amelyek szerint ez a tragédia a légvédelmi ellenrakéták működésének eredménye volt" - tette hozzá.

Peszkov arra utalt, hogy Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének állományon kívüli tanácsadója szombat este azt mondta, hogy Dnyipróban egy ház egy része azért omlott össze, mert rázuhant egy, az ukrán légvédelmi erők által lelőtt rakéta. Aresztovics, aki a háborúval kapcsolatos ügyek egyik vezető kommunikátora Kijevben, később, miután bíráló nyilatkozatok célpontjává vált Ukrajnában, azzal igyekezett tisztázni magát, hogy ezt akkor mondta, amikor már a fáradságtól "járás közben elaludt".

"Lelőtték, egy lépcsőházra esett. Felrobbant, amikor lezuhant" - jelentette Aresztovics szombaton, Mark Fejgin YouTube-műsorában a Rigában szerkesztett orosz ellenzéki Meduza hírportál szerint.

⚡️Update: Russian strike on Dnipro kills 5, injures 39, including 7 children.

According to Dnipropetrovsk Oblast Governor Valentyn Reznichenko, 7 children, including a 3-year-old, were wounded by the strike on a residential building in Dnipro on Jan. 14.

📷Valentyn Reznichenko pic.twitter.com/dTyQvIfaME

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) January 14, 2023

Dnyipro polgármestere, Borisz Filatov a Telegram-csatornáján élesen bírálta Aresztovicsot és felszólította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy "reagáljon" az elnöki hivatali tanácsadó nyilatkozatára. Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek nincs olyan eszközük, amely alkalmas lenne az olyan H-22-es orosz rakéták lelövésére, mint amilyen a dnyiprói lakóházat eltalálta.

A Meduza ukrán sajtóforrásokra hivatkozva azt írta, hogy

az ukrán fegyveres erők képviselői korábban legalább három alkalommal tettek bejelentést a Szovjetunióban 1958-ban kifejlesztett és 1968-ban hadrendbe állított szuperszonikus rakéták lelövéséről. Ezeket a korábbi bejelentéseket az ukrán légierő "tévesnek" minősítette.

Aresztovics vasárnap esti Telegam-bejegyzésében azt írta, hogy "senki sem fogja Ukrajnát hibáztatni" azért, hogy a rakéta egy lakóházra zuhant.

"Ahogy nem hibáztatták a légvédelmi rakétánk lengyelországi lezuhanása után sem, ami két lengyel állampolgár halálát okozta. Oroszország bűnössége egyértelmű, ezt nem lehet elhomályosítani vagy gyengíteni. Mindenki tökéletesen érti , hogy ha nem lett volna orosz csapás, nem lett volna tragédia, függetlenül a támadás konkrét mechanizmusától" - fogalmazott az ukrán tanácsadó.

Ukrán hivatalos források szerint a rakéta által eltalált dnyiprói lakóházban hétfőre negyvenre nőtt a halálos áldozatok száma, mintegy harminc ember pedig eltűnt, 75-en megsebesültek, közülük 14 gyerek.

(MTI)