Ugrás a cikkhez
Reklám

Méltatta szerda éjjel a német parlamentet Volodimir Zelenszkij, amiért a Bundestag elfogadta azt a határozatot, amely népirtásként ismeri el a holodomort, amikor 1932-33-ban ukránok milliói haltak éhen a sztálini Szovjetunióban.

Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciójának három pártja - szociáldemokraták (SPD),a zöldek és a liberálisok (FDP) - szerdán fogadta el az indítványt a szövetségi parlamentben.

Kilencven éve, 1932 novemberében Joszif Sztálin szovjet vezető rendőröket küldött ki, hogy lefoglalják az újonnan kollektivizált ukrán gazdaságok összes gabonáját és állatállományát, beleértve a következő terméshez szükséges vetőmagot is. A következő hónapokban ukránok milliói haltak éhen.

"Ez egy döntés az igazért és az igazságért. Nagyon fontos jelzés a világ sok más országa számára, hogy az orosz revansizmusnak nem sikerül átírnia a történelmet" - jelentette ki az elnök. Románia, Írország és Moldova már korábban népirtásként ismerte el a holodomort.

Ukrajna szombaton azzal vádolta meg a Kremlt, hogy feleleveníti Sztálin népirtó taktikáját. Moszkva viszont tagadja, hogy szándékos népirtó politika okozta volna a történelmi katasztrófát, álláspontja szerint oroszok és más népcsoportok is szenvedtek az éhínség miatt.

Zelenszkij, egyúttal persze megint arra kérte Németországot, hogy adjon több fegyvert az orosz támadás elleni védekezéshez, azt mondta, hogy az ukránok jövő generációi hálásak lesznek Scholznak, ha Berlin beleegyezik az amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszerek leszállításába. Németország azt ígérte, hogy a kérésről tárgyal a szövetségesekkel.

Frissítés: az orosz válasz: ultranacionalista, náci, ruszofób, SS, szovjetirtás, fasizmus, fajgyűlölet, holokauszt stb.

Az Oroszország démonizálására tett ukrán kísérleteket segíti, hogy a német parlament népirtásnak minősítette az 1932-33-as ukrajnai éhínséget - szögezte le csütörtöki közleményében az orosz külügyminisztérium.

"Ez egy újabb kísérlet annak a Nyugat által támogatott kampánynak az igazolására és bátorítására, amely Oroszország démonizálására irányul Ukrajnában, valamint arra, hogy az ukrán nemzetiségű embereket oroszok, valamint Oroszország és a volt Szovjetunió más népei ellen uszítsák" - hangsúlyozta a tárca.

Az orosz külügy rámutat: a német parlament alsóháza elhallgatta, hogy az az éhínség nemcsak Ukrajnában, hanem a Szovjetunió egész területén pusztított. "A német kormánykoalíció és az ellenzéki CDU/CSU blokk parlamenti képviselői erről megfeledkezve úgy döntöttek, hogy demonstratívan a támogatásukról biztosítják az ukrán hatóságok által az ultranacionalista, náci és ruszofób erők ösztönzésére kitalált politikai és ideológiai mítoszt" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerint ezzel a provokatív akcióval "a németek megpróbálják átírni a saját történelmüket, és elfelejteni a második világháborúban általuk okozott borzalmakat".

"Úgy tűnik, kedvelik az ukrán háborús bűnösök ideológiai követőit, akik évente fáklyákkal vonulnak a Galícia (ukrán) SS-hadosztály zászlaja alatt" - írták.

A tárca szerint a német politikai elit a Szovjetuniónak tulajdonított, "az ukrán nemzeti radikálisok által kitalált népirtással a saját bűneit próbálja kisebbíteni". Ezek közé sorolta 27 millió szovjet állampolgár céltudatos kiirtását, a keleti fronton folytatott totális háborút, a holokausztot és Leningrád blokádját.

"Ez nem a szovjet nép megsemmisítésére tett szándékos kísérlet volt?" - tették fel a kérdést.

Az orosz külügyminisztérium szerint erkölcstelen az is Németország részéről, hogy nem hajlandó kártérítést fizetni a leningrádi blokád túlélőinek, elletétben a holokauszttúlélőkkel. A zárlat több mint egymillió ember éhhalálát okozta, és köztük ukránok is voltak - írták.

"A Bundestagnak szégyellnie kellene magát az ilyen erkölcstelen döntések miatt, amelyek önfelmentő kísérletek a háborús bűnökért viselt felelősség alól, illetve a fajgyűlölet és a diszkrimináció fasiszta ideológiáját élesztik fel" - olvasható a közleményben.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke csütörtökön azt hangoztatta, hogy Németországnak nincs joga Oroszországot humanizmusól és "az úgynevezett holodomorról szóló történetből" kioktatni, és

a németeknek még további nemzedékeken át kell bűnbánatot gyakorolniuk a háborúban elkövetett bűneik miatt.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából