Ugrás a cikkhez
Reklám

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak - jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök a lakossághoz intézett videoüzenetében.

"Nyolcvanöt rakétát lőttek ki Ukrajnára, városainkra, ezek többsége az energetikai infrastruktúrát érte. Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja elérni a célját" - hangoztatta az államfő. Figyelmeztetett arra, hogy körülbelül húsz rakétacsapás lehet még hátra. "Ezért nagyon kérek mindenkit: vigyázzatok magatokra, és maradjatok még egy darabig az óvóhelyeken!" - üzente Zelenszkij.

Hozzátette: tudomása van arról, hogy több városban a támadások következtében elment az áram. Biztosított afelől, hogy a szakemberek mielőbb helyreállítják az áramszolgáltatást.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. "Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is" - írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

"Az ellenség az egész ukrán energiarendszert sújtja, mind a termelő létesítmények, mind az energiaátviteli rendszerek tekintetében. Vészleállásokat okoztak minden régióban. A katonai és nemzetközi színtéren elszenvedett vereségek után az ellenség újabb terrorista kísérletet tesz a bosszúra, és a tél beállta előtt igyekszik maximális károkat okozni energiarendszerünkben" - hangsúlyozta Haluscsenko.

A miniszter arra kérte az ukránokat, hogy megértéssel kezeljék az energiaellátással kapcsolatos kritikus helyzetet, maradjanak higgadtak, bízzanak az energetikai szakemberekben és az ukrán fegyveres erőkben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából