Ugrás a cikkhez
Reklám

Tizennégy ember ellen emelt vádat az iráni igazságügyi hatóság Mohszen Farizade neves iráni atomtudós meggyilkolása ügyében.

Farizadét, akit halála után a védelmi miniszer egyik helyetteseként kezdtek említeni, és aki az "ország atomtámadás elleni védekezésében vett részt", 2020. november 27-én ölték meg, amikor Teherán közelében rátámadtak az őt szállító gépkocsioszlopra.

"Mohszen Farizade atomtudós meggyilkolásának ügyében tizennégy ember ellen emeltek vádat" - jelentette be Ali Szálehi teheráni főügyész, akit a Tasnim hírügynökség idézett, de az érintettek nevét nem tették közzé.

Az iráni hatóságok Izraelt vádolják a merénylet megrendelésével, amelyet Teherán szerint egyebek mellett műholdvezérlésű géppuskával követtek el.

Izrael nem reagált a vádakra, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök 2018-ban kijelentette, hogy Farizade titkos atomfegyverprogramot irányított, amelynek Irán mindvégig tagadta a létezését.

Szálehi korrupcióban való bűnrészességgel, Izrael javára való kémkedéssel, a nemzetbiztonság megzavarására irányuló összeesküvéssel és az állambiztonság elleni tevékenységgel vádolta meg a tizennégy embert.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője decemberben posztumusz magas katonai kitüntetést adományozott a meggyilkolt atomtudósnak.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából