Ugrás a cikkhez
Reklám

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan elnök szóvivője, Ibrahim Kalin úgy fogalmazott, hogy Törökország kiáll Ukrajna mellett a háborúban, és "meg fogja védeni területi integritását és szuverenitását".




Arról is beszélt, hogy Ankara nem fogja elismerni az Oroszország által a megszállt ukrán területek annektálásáról tartott népszavazások eredményét.

A hírügynökség arra is emlékeztet, hogy eddig Törökország igyekezett betölteni a közvetítő szerepét az orosz és ukrán fél között, jó kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind Ukrajnával, és tartózkodik attól, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz.

Ezt alátámasztva a szóvivő hangsúlyozta: Törökország az egyetlen ország, amely erőfeszítéseket tesz a háború befejezésére.

A török elnök szóvivője arról is beszélt, hogy az állami hitelezők még mindig vizsgálják az orosz fizetési rendszer, a Mir használatát, miután az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala, az OFAC a múlt héten figyelmeztette a pénzintézeteket, hogy ne kössenek új megállapodásokat, illetve ne bővítsék a meglévőket a Mir kártyák orosz üzemeltetőjével.

A Turkiye Is Bankasi AS, vagy az Isbank és a Denizbank AS már felfüggesztette a Mirben való részvételét, így az állami hitelezők bizonytalanok, hogy mit tegyenek a Mir rendszerrel kapcsolatos részvételükkel.

(Bloomberg - Portfolió)

Korábban írtuk: Török külügy: a megszállt területeken tartott illegitim népszavazások csak elmélyítik a konfliktust





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából