Ugrás a cikkhez
Reklám

Egymillió orosz állampolgárt hívhatnak be az ukrajnai háborúba Vlagyimir Putyin mozgósítási akciójának részeként – derül ki a Novaja Gazeta jelentéséből.



Fotó: AFP

A száműzetésben működő orosz lap Putyin kormányának egy meg nem nevezett tisztviselőjét idézte, aki szerint az orosz kormány nem fog megelégedni a részleges mozgósítással – ami 300 ezer tartalékos bevetését teszi lehetővé –, a valódi terv 1 millió ember behívása.

A forrás a lapnak elmondta, hogy a Putyin által szerdán aláírt rendelet titkosított hetedik paragrafusa lehetővé teszi az orosz védelmi minisztérium számára, hogy 1 millió embert hívjon be. A forrás úgy fogalmazott:

A számot többször korrigálták, és végül egymillióban állapodtak meg.

Kreml: hazugság az egymilliós mozgósításról szóló híresztelés

Hazugságnak nevezte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön azt a híresztelést, amely szerint az Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás nyomán akár egymillió embert is besorozhatnak.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán azt mondta: mintegy 300 ezer tartalékos behívását is tervezik, de "nem mindet egyszerre". A besorozandók létszámára vonatkozó találgatásokra az szolgáltatott alapot, hogy a részleges mozgósításról szóló, tíz pontból álló rendeletnek az orosz elnöki sajtószolgálat által szerdán nyilvánosságra hozott változatából a 7. pont hiányzik.

Peszkov azt mondta, hogy a 7. pont hivatalos használatra készült, ezért nem hozhatja nyilvánosságra a tartalmát.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézve a szóvivő azt mondta, hogy a részleges mozgósítás elrendelését az ukrajnai helyzet megváltozása okozta, mert az ott elindított "különleges hadművelet" már kezdte elérni a kitűzött célokat, de Oroszország most már de facto a NATO-blokk egész logisztikai képességével áll szemben.

Túlzásnak nevezte az arról szóló híreket, hogy a részleges mozgósítás elrendelése rohamot indított el a repülőtereken és a határátkelőknél. Peszkov szerint erről rengeteg "hamis" információ kering.

Azzal kapcsolatban, hogy a mozgósítás elleni "előzetes egyeztetés nélkül" megtartott megmozdulások részvevői behívót kaptak, Peszkov kijelentette, hogy ez törvénybe ütköző, ezért nem sérti az érintettek jogait.

A Kreml szóvivője cáfolta azt az állítást, amely szerint a fia, Nyikolaj megtagadta, hogy jelentkezzen a katonai sorozóhivatalban. Azt mondta, hogy ismeri a fiával lefolytatott telefonbeszélgetést, de annak teljes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, és az ügy különben is a fiára tartozik.

(The Guardian - MTI - Mandiner nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából