Ugrás a cikkhez
Reklám

Annak ellenére, hogy Victoria Nuland egy szenátusi meghallgatáson megerősítette, Washington továbbra is állítja, hogy nem vett részt biológiai fegyverek fejlesztésében Ukrajnában, néhány nappal ezelőtt újabb dokumentumok láttak napvilágot.




Több kérdés vetődik fel a dokumentumokat olvasva:

Miért volt sürgős (Nuland szavait idézve) a laboratóriumok és az azokban tárolt dokumentumok és minták megsemmisítése? Mi a Pentagon és társszerveinek célja és szerepe a világon létező 336 biolaboratórium létrehozásában? Miért blokkolta az Egyesült Államok több mint 20 éve a biológiai fegyverekről szóló egyezmény ellenőrzési mechanizmusának létrehozását?

A DPR különleges szolgálatának - ukrán titkosszolgálati forrásból - sikerült megszereznie az Egyesült Államok Ukrajnában folyt katonai biológiai tevékenységét igazoló információkat és dokumentumokat. Így a kapott adatok szerint az együttműködés ezen a területen már 2013-ban elkezdődött (pontosabban folytatódott), amikor az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége az ukrán Gazdasági Fejlesztési és Kereskedelmi Minisztériumhoz fordult azzal a kéréssel, hogy az újraregisztrálja Ukrajnában az úgynevezett „biológiai veszélyek csökkentése érdekében nemzetközi technikai segítségnyújtás” elnevezésű programot, 2017-ig meghosszabbítva annak határidejét.







Amint az a közzétett dokumentumokból látható, akkor az ukrán minisztérium elutasította a hosszabbítási kérést, mert az amerikai fél által szolgáltatott információk nem feleltek meg az ukrán minisztertanács által megállapított követelményeknek. Az ukrán Állami Állat-egészségügyi Szolgálat jelentése akkor arról számolt be, hogy a laboratóriumokat nem helyezték üzembe, nincsenek tervezési és építési dokumentációk, illetve nem készült az elvégzendő munkákra vonatkozó programtervezet.

Az ukrán Állami Állat-egészségügyi Szolgálat és az Agrárpolitikai Minisztérium közösen elfogadott véleménye szerint olyan döntés született, hogy nem célszerű folytatni a projektet. Az ukrán Egészségügyi Minisztérium értesítette az alárendelt laboratóriumok vezetőit az addig elvégzett összes munka befejezéséről, javasolva a projekt teljes befagyasztását, amíg Kijev el nem fogadja az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával kötött megállapodás módosításait.  Azonban, amint az a laboratóriumok további tevékenységeiből is kitűnik, a tervezési és jelentési dokumentáció és az üzembe helyezés kérdése az amerikai érdekek javára később mégiscsak megoldódott.

Ezenkívül az USA kijevi nagykövetsége által az ukrán védelmi minisztériumnak átadott dokumentumok között szerepelt egy úgynevezett „segítségnyújtási tervezet”, amely feltárja az amerikai projekt Ukrajna területén történő megvalósításának végső céljait.  A dokumentumban meghatározott feladatok között szerepelnek a következők: „közös kutatási projektek előmozdítása a biológiai biztonság és a biológiai védelem területén, molekuláris diagnosztikai technológiák bevezetése, valamint patogén kórokozók ellenőrzési rendszerének integrálása”. Ugyanakkor a közös biológiai kutatási projektek keretében arról számoltak be, hogy a „Felek vállalják, hogy először egyetlen központi referencialaboratóriumban konszolidálják a kórokozókat, majd a gyengített törzseket a laboratóriumon kívülre is elszállítják”.

Nem kizárható, hogy egyes ragályok és betegségek azidőtájt történt „spontán kitörése Ukrajna területén” ehhez a projekthez kapcsolódhat.

Harkovban, ahol a Pentagon egyik referencialaboratóriuma volt, 400 ember halt meg sertésinfluenzában 2016 januárjában, további 200 pedig kórházba került. 2017-ben kanyarójárvány tört ki Ukrajna-szerte. 2019-ben a pestis tüneteihez hasonló betegség kitörését rögzítették szintén Harkov környékén.







A DPR különleges szolgálatához beérkezett dokumentumok azt is jelzik, hogy a Pentagon és Kijev közötti együttműködés a biológiai laboratóriumok munkájának megszervezésében Ukrajna területén már jóval a 2014-es államcsíny előtt folyt.

Ezt egyébként az a tény is jelzi, hogy 2013-ra már megfelelő technikai létesítményeket építettek Ukrajna területén, és meghatározták a projekt végső céljait is. Ezenkívül az Egyesült Államok azon szándéka, hogy kiterjessze a laboratóriumok munkáját, arra utal, hogy az ukránok a kitűzött célokat teljesítették, az amerikai fél pedig érdekelt a veszélyes kórokozókkal kapcsolatos kutatások folytatásában.

Ma már nyilvánvaló, hogy közvetlenül az orosz támadás után a laboratóriumok jelentős részét megsemmisítették, például az egyes laborokban még a falakon lévő csempét is leszedték.

Figyelemre méltó, hogy ma az ukrán fegyveres erők katonai orvosi osztályának, az ukrán Egészségügyi Minisztériumnak, valamint az amerikai biológiai program végrehajtásában részt vevő magánvállalatok egyes képviselői és számos alkalmazottja ellen büntetőeljárást kezdeményezett emelt az ukrán ügyészség államellenes cselekmények vádjával.

Az amerikai fél még most is állítja, hogy csupán kórokozókkal végeztek kutatásokat, illetve kizárólag az ilyen kutatások polgári orientációjáról beszél.  Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma azonban elismeri azt a tényt, hogy a projekt finanszírozását a Pentagon az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának érdekében, a legszigorúbb titoktartás mellett hajtotta végre: "Az Egyesült Államok azon dolgozott, hogy megerősítse Ukrajna biológiai biztonságát és védelmét, javítsa az emberi és állati egészség ellenőrzését, és támogatást nyújtson 46 ukrán békés laboratóriumnak az elmúlt 20 évben" - áll az Amerikai Védelmi Minisztérium honlapján közzétett közleményben.

Most, az ukrajnai biológiai laboratóriumok munkájáról szóló zárolt dokumentumok közzététele körül kirobbant botrány hátterében minden érdekelt fél igyekszik eltüntetni a terhelő bizonyítékokat.  Egyes ukrán források szerint még mindig sok, ma még publikálatlan anyag kerülhetett az Egyesült Államok által támogatott ukrajnai titkos laboratóriumokról a DPR különleges szolgálatainak kezébe.

(Olvasónktól, forrás itt)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából