Ugrás a cikkhez

Diverzánsakcióban robbant fel egy orosz katonai raktár az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben, Dzsankoj járásban - ismerte el kedden az orosz védelmi minisztérium. /Bővített hír./

Szergej Akszjonov, a félsziget közigazgatásának vezetője közölte, hogy a detonáció körzetéből, a járás két településéről, Majszkojéból és Azovszkojéból több mint háromezer ember menekítettek ki. Az evakuáltakat ideiglenesen három mások község iskoláiban helyezték el.

Az orosz védelmi tárca szerint a robbanás következtében polgári létesítményekben, egyebek között elektromos távvezetékekben, egy erőműben, egy vasútvonalon és lakóépületekben keletkeztek károk. Az incidensnek a tájékoztatás szerint nincsenek súlyos sebesültjei. Konsztantyin Szkorupszkij krími egészségügyi miniszter közölte, hogy egyiküket megműtötték, és közepesen súlyos állapotban van, lábán repeszsebesüléssel. A másikat járóbeteg-ellátás után hazaengedték.

Korábban a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy kora reggel a Dzsankoj járásbeli Majszkoje falunál tűz ütött ki egy ideiglenes lőszerraktárban, és a robbanások következtében ketten megsérültek. Az incidens környékét öt kilométeres körzetben lezárták.

A Kommerszant című lap helyi lakosokra hivatkozva azt írta kedd délután, hogy ugyancsak a Krímben, a Szimferopoli járásban lévő Gvargyejszkoje légitámaszpont felett több robbanást követően fekete füstfelhők jelentek meg. A lap szerint a védelmi tárcánál nem zárják ki, hogy egy kis drón támadást intézett a lőszerraktár ellen. A krími hatóságok az esetet egyelőre nem kommentálták.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden bejelentette, hogy a dél-oroszországi Sztavropoli járásban őrizetbe vette a Jobboldali Szektor ukrán radikális szervezet egy követőjét, aki középületek felgyújtására készült Minyeralnije Vodiban és Zseleznovodszkban. A dél-ukrajnai Herszonban, amelyet az orosz erők idén szálltak meg, elfogták a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezred polgári alakulatának több tagját, akik szabotázsakciókat készítettek elő a városban, adatokat gyűjtöttek és továbbítottak az orosz hadseregről, és merényleteket terveztek a regionális hatóságok képviselői ellen. A letartóztatottak számát a helyi Moszkva-barát hatóságok nem közölték.

Az FSZB kedden bejelentette, hogy ukrán szabotőrök augusztus 4-én, 9-én és 12-én felrobbantották a kurszki atomerőműből kifutó nagyfeszültségű (110, 330 és 750 kilowattos) távvezetékek hat tornyát. A tájékoztatás szerint a történtek "az atomerőmű technológiai folyamatának megzavarásához" vezettek.

Múlt kedden a Krímben a novofjodorovkai katonai reptéren történt robbanás, amelynek egy halottja és 13 sérültje volt. A hivatalos tájékoztatás szerint nem volt arra utaló jel, hogy a levegőbe repült lőszerekre "szándékosan, a felrobbantásuk céljából gyakoroltak volna hatást".

Zelenszkij kabinetfőnöke szerint Ukrajna áll a krími robbantások mögött

Andrij Jermak arra utalt, hogy Ukrajna áll a krími robbantások mögött:

A fegyveres erők demilitarizációs művelete pontos hadműveleti stratégia mentén folytatódik az ukrán területek teljes visszafoglalásáig.

Zelensky's Chief of Staff Andriy Yermak hints Ukraine was behind the explosions in Crimea:

“Operation "demilitarization" in the jewellery style of the Armed Forces will continue until the complete de-occupation of Ukrainian territories."

(Jewellery = precise)

— James Waterhouse (@JamWaterhouse) August 16, 2022

Az ukrán légierő videót tett közzé a krími orosz lőszerraktár felrobbanásáról

Az ukrán légierő Twitteren közzétett egy videót a Krímben, Dzsankoj közelében lévő lőszerraktárban történt robbanásról, ami újabb utalás arra, hogy Ukrajna állt a támadás mögött, de konkrétan nem vállalja a felelősséget − írja a Guardian.

Juri Ignat, a légierő szóvivője a bejegyzésben ironikusan úgy fogalmazott: az oroszok láthatóan nem tartják be a tűzvédelmi előírásokat.

🇷🇺 do not comply with fire safety. - Yuri Ignat, speaker of the Air Force of the Armed Forces of 🇺🇦.

Details: "Dzhankoy (Crimea) is another airfield where the 🇷🇺 have concentrated attack helicopters and other military equipment."

Dzhankoy today ⬇️ pic.twitter.com/SsG1DrIIae

— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) August 16, 2022

(MTI - Index nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából