Ugrás a cikkhez
Reklám

Az orosz megszállás óta nem hivatalos megállapodás született az ukrán politikusok között, hogy tegyék félre a régi nézeteltéréseket, és alkossanak egységes frontot Moszkva ellen.

Most azonban, hogy a háború egyre jobban eszkalálódik, és dollármilliárdok érkeznek az országba, a központi kormány és a helyi vezetők között a háború előtti feszültségek kezdenek újra kirajzolódni − írja elemzésében a The Washington Post.



Zelenszkij az amerikai kongresszusban is sikerrel tarhált demokráciarajongó bajtársaitól (fotó: J. Scott Applewhite / Pool / AP)

Polgármesterek és elemzők a lapnak elmondták, hogy Zelenszkij kormánya a jelek szerint megpróbálja háttérbe szorítani a polgármestereket, hogy megőrizze a helyreállítási segélyek feletti ellenőrzést, illetve gyengítse a jövőbeni politikai riválisokat. Több településvezető is úgy nyilatkozott, hogy egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a háború közepette Zelenszkij kormánya visszalép az ígéreteitől és terveitől, hogy a hatalom decentralizálásával és a regionális és helyi önkormányzatok nagyobb hatáskörrel való felruházásával „megszüntesse a szovjet korszak maradványait”.

A háború alatt Ukrajnában autokratikus tendenciák kezdenek kialakulni. Megpróbálják uralni a politikai mezőt

− mondta Borisz Filatov, a délkelet-ukrajnai Dnyipro polgármestere, egy olyan városé, amely a fegyverek és a segélyek kulcsfontosságú elosztójává vált az ország harcok sújtotta keleti frontján.

Oriszia Lucsevics, a londoni Chatham Intézet elemzője szerint Ukrajna veszélyes lejtőre került. Zelenszkijéknek fáj, hogy nem sikerült a megszokott módon a győztes pártjuknak leuralnia az önkormányzatokat is, mert a 2020-as önkormányzati választás kudarcos volt a számukra, a Nép Szolgája párt jelöltjei sok helyen elbuktak a hivatalban lévő jelöltek ellen. Személyes vereség Zelenszkij számára, hogy a szülővárosában, Krivij Rihben is elbukott a polgármesterjelöltjük. A háború miatt pedig különösen izgalmas kérdéssé vált, hogy az ukránok által remélt újjáépítésre beáramló pénzt ki oszthatja majd szét.

(Kuruc.info - The Washington Post - Index)

Kapcsolódó: A sorosista Amnesty elismerte, hogy az ukránok iskolákat és kórházakat használnak bázisként, és civilek halálát okozzák 





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából