Ugrás a cikkhez

Kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen - közölte csütörtökön a japán védelmi miniszter.

Kisi Nobuo sajtótájékoztatóján elmondta: kilenc rakétáról lehet szó, amelyek közül öt Hateruma szigettől délre zuhant a tengerbe. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el. Ez volt az első olyan eset, amelyben kínai rakéták megsértették a japán tengeri gazdasági övezet határát, mely mindössze 370 kilométerre van Tajvantól.

A miniszter nem akarta bővebben kommentálni a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatot, de azt megjegyezte, hogy "országa állampolgárait és biztonságát veszélyeztető, súlyos incidens történt", ezért Japán diplomáciai tiltakozó jegyzéket juttatott el Kínához.

Tajvan csütörtökön ismét mozgósította elfogóvadászait 22 olyan kínai repülőgép miatt, amely megsértette légvédelmi zónáját, miután az előző nap is hasonló incidens történt. A tajpeji védelmi minisztérium hozzátette, hogy a Kína délkeleti partvidéke mellett található Kinmen szigetek térségében jelzőrakétákkal riasztottak el négy kínai drónt.

A tajvani védelmi tárca tájékoztatása szerint Kína Tajvan környékén csütörtökön 11 Dongfeng típusú ballisztikus rakétát lőtt ki, de ezek magasan repültek a légkörben, és nem jelentettek veszélyt a szigetre. A pekingi vezetés legutóbb 1996-ban lőtt ki rakétákat a Tajvan körüli vízeken.

Caj Jing-ven tajvani elnök válaszul a sziget térségében zajló jelentős kínai hadgyakorlatokra kijelentette, hogy Tajpej nem fog konfliktust provokálni, de határozottan megvédi szuverenitását és nemzetbiztonságát. "Tajvan sosem hátrált meg a kihívások elől" - hangoztatta Caj videóüzenetében. "Nyugodtak és észszerűek, nem pedig lobbanékonyak és provokatívak vagyunk, de mindemellett határozottak leszünk és nem hunyászkodunk meg" - húzta alá.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából