Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerdai jelentése alapján a megerősített orosz légvédelmi rendszerek miatt Ukrajna egyre kevesebbszer támaszkodhat dróntámadásokra.




A Foreign Policy újságírója, Jack Detsch több név nélkül nyilatkozó ukrán katonai tisztviselőt és katonai vezetőt is idézett, akik azt mondták, az ukrán haderő az orosz légvédelmi képességek fejlődése miatt nagyrészt felhagyott a török Bayraktar drónok használatával, amelyeket nagy hatékonysággal vetettek be az oroszok ellen az invázió első heteiben.

Ukrán tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt is, hogy az Egyesült Államok által küldött Grey Eagle csapásmérő drónokat is lelőheti a megerősített orosz légvédelem a Donbaszban.

Az ukrán erők a jelentésben foglaltak szerint napi 20-30 bevetésre csökkentették a légi műveleteket, miközben az aktív pilóták számára rendelkezésre álló repülőgépek hiányával is küzdenek. Az oroszok eközben valószínűleg prioritásként kezelik a légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnába telepítését, hogy ezzel lenullázzák az ukrán műveletek hatékonyságát, és megvédjék tüzérségi rendszereiket, amelyekre az orosz erők elsősorban támaszkodnak a donbaszi előrenyomulásban.

Az ukrán légierő és a harci drónok azonban más területeken továbbra is aktívak, az elmúlt héten több sikeres csapást mértek orosz célpontokra a megszállt dél-ukrajnai Herszon megyében – idézi az ISW jelentését a Mandiner.