A Moderna preklinikai vizsgálatokban teszteli a majomhimlő elleni potenciális vakcinákat, ugyanis a betegség egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban és Európában, írja az Index.



Két divat találkozása: több homár, több vakcina...

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte azt, hogy 131 megerősített majomhimlős esetet és további 106 gyanús esetet regisztráltak azóta, hogy május 7-én jelentették az első esetet azokon az országokon kívül, ahol a betegség általában jelen van.

A Moderna nem válaszolt azonnal a további részletekre vonatkozó megkeresésre a majomhimlő elleni vakcinákról.

Az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala (CDC) közölte, hogy folyamatban van a Bavarian Nordic által gyártott, Jynneos márkanevű himlő elleni vakcinája adagjainak felszabadítása a majomhimlős esetek kezelésére, ezeket ugyanis általában biológiai hadviselés esetére készletezik, mivel a fekete himlő már kihalt, természetes esetek nem fordulnak elő.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg fekete himlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

Korábban írtuk: Már meg is vannak a majomhimlő-hiszti nyertesei