Ugrás a cikkhez

A világon elsőként Belgium vezetett be kötelező karantént a majomhimlő-fertőzések miatt, amelyek az elmúlt napokban számos országban megjelentek.

A Daily Mail szerint a belga hatóságok 21 napos karantént rendeltek el azoknál, akiknél beazonosították a betegséget. Az egészségügyi hatóság eddig három esetet regisztrált az országban. Az első esetet pénteken jegyezték fel, de mindhárom fertőzés egy antwerpeni fesztiválhoz kapcsolható.




Világszerte immár 14 ország erősítette meg a vírusos betegség feltűnését. A WHO pénteki közölése szerint 50 fölé kúszott a gyanús esetet száma. Az egészségügyi világszervezet is arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg hamarosan további eseteket is jelentenek majd. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában találtak fertőzötteket. A majomhimlő korábban főként Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordult elő.

Ausztriában is majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert – jelentette vasárnap az ORF osztrák közszolgálati televízió. Az MTI szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek. Várhatóan még a nap folyamán kiderül a tesztekből, hogy a férfi majomhimlővel fertőződött-e meg.

A Daily Mail szerint az orvosok az Egyesült Királyságban is „jelentős növekedésére” számítanak az esetek számában.

A 24.hu korábban szakértők előrejelzése alapján azt írta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a vírus enyhébb megbetegedést okozó variánsáról van szó, amely nehezen terjed emberről emberre. A szakértők ekkor még azt közölték, nem valószínű az esetszámok jelentősebb növekedése.

Frissítés: buzibajról lehet szó

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülést hívott össze a ritka betegség terjedése miatt, írja a Magyar Nemzet.

– Attól tartok, hogy a fertőzések terjedése felgyorsulhat, hiszen hamarosan megkezdődik az európai fesztiválszezon, vagyis tömeges összejövetelekre kerül sor – hangsúlyozta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. Hozzátette: az elmúlt hetekben felfedezett esetek leginkább szexuális tevékenységhez köthetők.

Több ország egészségügyi hatósága pedig arról is beszámolt, hogy a vizsgált esetek alapján a betegség főleg homoszexuális vagy biszexuális férfiak körében alakult ki

– írta meg a Politico amerikai lap.

– Inkább arról van szó, hogy a szoros érintkezés a szexuális vagy intim tevékenység során kulcstényező lehet a vírus továbbadásában – magyarázta Michael Head, az angliai Southamptoni Egyetem tudományos főmunkatársa.

A majomhimlő a feketehimlővel azonos családba tartozik, ám kevésbé halálos, az Európában is felfedezett nyugat-afrikai típus halálozási aránya négy százalék alatti. A főként állatról emberre terjedő vírusnak nincs ellenszere, ám az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a majomhimlő ellen is. A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították – számolt be róla az MTI.



Itt már a majmoknak is van személyiségi joguk (kép: Jepayona Delita/Future Publishing)

A betegség elsődleges tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalom és a duzzadt nyirokcsomók.

Jellemzően a láz kezdetétől számított egy-három napon belül dudoros kiütések alakulnak ki, először leginkább az arcon, majd a kezeken és a lábakon is. A jelenlegi fertőzéshullám során eddig nem jelentettek halálesetet, ám a vírus akár több hétig is ágyhoz kötheti a betegeket.

(24 - MTI - MN nyomán)

Kapcsolódó: Németországban is találtak majomhimlős beteget





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából