Ugrás a cikkhez

Nagy-Britannia közölte, hogy további 1,3 milliárd font (1,60 milliárd dollár) katonai támogatást és segélyt fog nyújtani Ukrajnának, amely ígéretet a G7 csoport vezetőinek Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnökkel vasárnapra tervezett videohívása előtt jelentette be – adta hírül a Reuters.
Mint ismert, a brit kormány eddig páncéltörő rakétákat, légvédelmi rendszereket és más fegyvereket küldött Ukrajnának, az új ígéretben pedig csaknem

megduplázza az Ukrajnába irányuló korábbi katonai támogatások mértékét.

A kormány szerint pedig arányaiban ez a legnagyobb mértékű katonai kiadás az iraki és afganisztáni háborúk óta, bár a számítás részleteit nem közölte.

Vészhelyzetekre félretett tartalékból fedezik a többletkiadásokat

Nagy-Britannia közölte, hogy az Ukrajnára fordított többletkiadások a kormány által vészhelyzetekre félretett tartalékból származnak. Miközben Nagy-Britannia jelentős katonai segélyt nyújt, eddig viszonylag keveset fogadott be az országukból elmenekült több mint 5 millió ukrán közül. A brit kormány szombaton közölte, hogy eddig több mint 86 ezer vízumot adott ki ukránoknak, akik közül mintegy 27 ezren már elérték Nagy-Britanniát.

Putyin brutális támadása nemcsak Ukrajnában okoz mérhetetlen pusztítást – egész Európában fenyegeti a békét és a biztonságot – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök a nyilatkozatában. A G7-országok – Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok – vezetői vasárnap tartják virtuális találkozójukat Zelenszkijjel, egy nappal az oroszországi győzelem napja előtt, amelyen Vlagyimir Putyin kijelölheti a konfliktus további irányát – olvasható a hírportálon, melyet a Mandiner szemlézett.

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából