Jeruzsálemben a keresztények a húsvétra, a zsidók a peszáh ünnepre, miközben a muszlim palesztinok a ramadán hónap második pénteki közösségi imájára készülnek. Több tucat szélsőséges zsidó tegnap terepszemlét tartott a jeruzsálemi Templom-hegyen, hogy később a Jézus korában még szokásban volt bárányáldozással üljék meg a pászkaünnepet. A tervezett bárányáldozás megakadályozására palesztin fiatalok gyűltek egybe a Templom-hegyen, s azon belül a El-Ákszá mecsetben. A palesztinokat izraeli fegyveres erők brutális eszközökkel űzték ki a mecsetből, s a megszállók 400 embert letartóztattak, 150 palesztint megsebesítettek, közülük kettőt életveszélyesen – írja a Palinfo.com és a Má’árív.



Izraeli fegyveresek ma reggel a jeruzsálemi Templom-hegyen (fotó: tagesschau.com)

A cionista zsidó propaganda szolgálatába állt magyarországi Lügenpresse (hazug média) az utóbbi évek szokásához híven ma reggel is elfogultan adott hírt a palesztinok és a megszálló izraeli fegyveres erők közt a jeruzsálemi Templom-hegyen végbement összetűzésről. Mint ahogyan arról sem számoltak be, hogy az izraeli fegyveres alakulat az El-Ákszá mecset legszentebb imahelyére, az úgynevezett Mekka felőli imahelyére (El-Muszállá el-Kiblí-المصلى القبلي) is betört, könnyfakasztó gázbombákat és gumilövedéket lőtt, embereket a földre teperve megbilincselt. Természetesen azért, mert veszedelmes terroristákkal volt dolguk...



Zsidó szélsőségesek tegnap terepszemlét tartottak a Templom-hegyen. Háttérben az aranykupolás Sziklamecset (fotó: Palinfo.com)

Közben a palesztin Palinfo.com, illetve izraeli és nyugati hírforrások arról adtak hírt, hogy a Templom-hegyre és azon belül az El-Ákszá mecsetbe behatoló izraeli rendőrök több mint 400 palesztint letartóztattak, akiket a Templom-hegyre nyíló, úgynevezett Mugrábi-kapun keresztül elhurcoltak a helyszínről. A megszálló fegyveresek föllépése nyomán 150 palesztin megsebesült, közülük kettő állapota kritikus. Az El-Ákszá mecset – az iszlám világ 3. legszentebb mecsete Mekka és Medina után – belsejében keletkezett rombolás nyomainak eltakarítása még folyamatban van.



Megbilincselt palesztinok az El-Ákszá mecsetben (fotó: Palinfo.com)

Az El-Ákszá mecset és környékén ma hajnalban végrehajtott izraeli rendőri brutalitásra válaszul Mázen Genájim parlamenti képviselő, a kormánykoalíciós Arab Közös Lista párt politikusa röviddel ezelőtt az izraeli kormány titkárán keresztül levelet intézett Náftáli Bennett izraeli miniszterelnökhöz:

Tisztelt Náftáli Bennett Miniszterelnök Úr! Ezennel bejelentem Önnek, hogy amennyiben a biztonsági erők azonnal nem hagynak föl az El-Ákszá mecsetben folytatott tevékenységükkel, a kormánykoalíción kívülinek tekintem magamat. Nincs létjogosultsága egy olyan kormánynak, amelynek fegyveres erői a szent mecset falain belül ilyen módon viselkednek. Fölszólítom Önt: haladéktalanul tegyen meg mindent az indulatok lecsendesítésére annak érdekében, hogy minden vallás hívői békében és csendben ünnepelhessék az ünnepeiket!



A Vörös Félhold fölsorakozott mentőautói a Kidron-völgy peremén, az Oroszlán-kapu előtt. Volt elég dolguk (fotó Palesztin TV)

Megjegyezzük, hogy a kormánykoalíciós Arab Közös Lista képezi a mérleg nyelvét, s ha ők kiválnak az izraeli kormányból, akkor az államelnök új választást ír ki, amelynek eredményeként könnyen ismét hatalomra kerülhet Binjámin Netanjáhu.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: Mohamed Def népével csaptak össze az izraeli biztonsági erők

Összecsapások törtek ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán második péntekének reggelén több tucat muszlim hívő elbarikádozta magát az Al-Aksza mecsetben, az épület előtt pedig tömegek skandálták, hogy "Mi vagyunk Mohamed Def népe"- utalva a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet katonai vezetőjére.



Fotó: Mahmoud Illean / AP

A rendőrök tömegoszlató eszközöket használva betörtek az épületbe. A Palesztin Vörös Félhold szerint az összecsapásoknak legalább 59 sérültje van. Később palesztinok kövekkel dobálták az óvároshoz közeli Oroszlános kapunál álló határvédő rendőri egységet.

Az izraeli rendőrség azt közölte, hogy hajnali 4 óra körül több tucat arab fiatal felvonulást indított a Templom-hegy környékén a Hamász terrorszervezet zöld és a palesztinok zászlóival.

Néhányan közülük petárdákat és köveket dobáltak. Később köveket, deszkákat és egyéb tárgyakat gyűjtöttek ahhoz, hogy elbarikádozzák magukat a mecsetben. A reggeli ima után heves zavargás kezdődött, amelyben köveket és más tárgyakat dobáltak a rendfenntartók felé, valamint petárdákat lőttek.

Pénteken az izraeli biztonsági erők fokozott készültségben állnak, ugyanis ezen a napon egybeesik a muzulmán ramadán második péntekje, a nagypénteki menet az óvárosban, valamint megkezdődik a nyolc napos zsidó pészach a széder estével.

Várhatóan palesztinok tízezrei utaznak Jeruzsálembe, hogy részt vegyenek a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél tartott délutáni imán. A palesztinok haragját az váltotta ki, hogy egy maroknyi zsidónak szándékában állt felmenni a Templom-hegyre, ahol a 70-ben lerombolt zsidó Szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helyének számító Al-Aksza áll, hogy ott hagyományos pészachi áldozatot mutassanak be.

Csütörtök reggel az izraeli rendőrség letartóztatott és kihallgatásra vitt hat zsidó fiatalt. Egyikük otthonában egy kecskét találtak, és azzal gyanúsítják őket, hogy annak feláldozását tervezték Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen pészach előtt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál péntek reggel.

 

Masked men hurl stones and set off fireworks, desecrating Al-Aqsa Mosque.

Contrary to FAKE reports, police forces DID NOT enter the mosque. pic.twitter.com/IaXnXbcDts

— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) April 15, 2022

 

A "Visszatérés a hegyre" nevű szélsőséges csoport - amely egy harmadik zsidó Szentély építését szorgalmazza a két korábbi Szentély helyén Jeruzsálemben - szórólapot terjesztett, amelyben pénzjutalmat ajánlott fel azoknak, akiknek sikerül élő áldozatot bemutatniuk a Templom-hegyen.

Az egyezmények szerint a Templom-hegyet, arab nevén a Haram as-Sarífot a muzulmánok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatniuk, de tilos imádkozniuk és vallási szertartásokat végezniük ott.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, mert 14 ember vesztette életét négy különböző izraeli városban végrehajtott terrortámadásban. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, a katonák őrizetbe vették különböző terrorszervezetek számos tagját, hogy ezzel megkíséreljék megfékezni az erőszakhullámot.

(MTI)

Frissítés: A Magyar Talmudista Iroda hozta a formáját

Az MTI-től és izraeli újságoktól átvett hírünkben a palesztin ellenállás egyes szervezeteit, illetve egyik személyiségét terroristázzák. Például az átvett anyagban szereplő Muhámmád Déf sem terrorista, hanem a Gázai övezetbeli palesztin fegyveres ellenállás élő legendája.

Más: Az Izraeli Külügyminisztérium idézett angol nyelvű twitteres híre szerint: „Ellentétben a hamis beszámolókkal, a rendőri erők NEM léptek be az (El-Ákszá) mecsetbe. Az alábbi képen viszont izraeli rendőrök földre fektetett, megbilincselt palesztinok fölött láthatók az iszlám világ 3. legszentebb mecsetének belsejében.(Palinfo)



Fotó: Palinfo

De vanak videók  is arról, hogy a rendőrség behatolt a mecsetbe:

 

#شاهد.. قوات الاحتلال تقتحم المصلى القبلي بالمسجد الأقصى المبارك وتعتدي على المرابطين فيه. pic.twitter.com/OJbYEjWXSe

— المركز الفلسطيني للإعلام (@PalinfoAr) April 15, 2022

 

 

BREAKING: Palestinian Red Crescent reports 7 people injured in #Jerusalem as Israeli forces storm the Al-Aqsa Mosque Compound using stun grenades & tear gas. Is this a repeat of last Ramadan’s horrifying events? #ISRAEL #PALESTINE pic.twitter.com/5l3om5T0eO

— Arwa Ibrahim (@arwaib) April 15, 2022

 

H. J. – Kuruc.info

2. frissítés: Természetesen csak a vallás békés gyakorlásáért küzdenek a derék zsidók

Az izraeli rendfenntartók őrizetbe vettek több mint háromszáz palesztint a hajnal óta tartó zavargások felszámolásakor az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Hatórás küzdelem után a rendőri és határvédelmi egységek őrizetbe vették a magukat a mecsetben elbarikádozó palesztinokat (ez is nehezen sikerült volna a mecsetbe behatolás nélkül - a szerk.), akik a muzulmán böjti hónap, a ramadán második péntekén a hajnali ima során kövekkel, petárdákkal és különböző tárgyakkal felszerelve zárkóztak be az épületbe.

Több mint 150 palesztin könnyebben megsérült az összecsapásokban, amelyekben a palesztinok köveket és petárdákat dobáltak a rendfenntartók felé, akik tömegoszlató fegyvereket vetettek be.

Naftali Bennett miniszterelnök, Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszter, Jákov Sabtáj rendőrfőkapitány és Amir Cohen határrendészeti parancsnok részvételével helyzetértékelő tanácskozást tartott, ahol tájékoztatták az eseményekről.

"Azon dolgozunk, hogy visszatérjen a nyugalom a Templom-hegy területén és egész Izraelben, de emellett felkészülünk minden forgatókönyvre" - mondta Bennett.

"Néhányan megpróbálják megzavarni a rendet a Templom-hegyen, de kijelentem, hogy egy maroknyi ember nem zavarhatja meg a békét és a vallás békés gyakorlását"- nyilatkozta Sabtáj.

"A Templom-hegy nyitva áll, lehetővé tesszük Izrael és az 1967-ben elfoglalt területek minden lakosának, aki imádkozni jön a Templom-hegyre, hogy eljöjjön, és gyakorolja hitét"- tette hozzá.

"Mindent megteszünk, hogy lehetővé tegyük az istentisztelet szabadságát a Templom-hegyen és a Siratófalnál. Nem érdekünk, hogy a Templom-hegy az erőszak központjává váljon, ami csak ártana mind az ottani muzulmán hívőknek, mind a Siratófalnál lévő zsidóknak" - hangsúlyozta Bar-lev.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elítélte Izraelt, és az izraeli katonák barbár agressziójának nevezte a történteket, amiért Izrael viseli a felelősséget. A szervezetet vezető Iszmaíl Hanije az Al-Aksza védelmére szólította fel a palesztinokat.

Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője kijelentette, hogy Izrael azon dolgozik, hogy a konfliktust politikai konfliktusból vallásháborúvá változtassa. Jordánia külügyminisztériuma is Izraelt elítélő közleményt adott ki.

Az izraeli rendőrség tájékoztatása szerint a mecset belsejében terrorizmusra uszítottak, és hatalmas mennyiségű követ és petárdát halmoztak fel. A rendőrség tagadta azokat a palesztin híreket, amelyek szerint ő kezdeményezte az összecsapásokat.

A kormánykoalícióban részt vevő muzulmán hagyományőrző Raám párt elnöke, Manszúr Abbász közleményben ítélte el a történteket, és felszólított a nem muzulmán vallásúak távol tartására a mecsettől. Egyik képviselőjük azzal fenyegetett, hogy azonnal felhagy a koalíció támogatásával, ha azonnal nem vetnek véget az összetűzéseknek.

Idén különösen feszült a biztonsági helyzet Jeruzsálemben, ugyanis egy időre esik a keresztény húsvét, a zsidó pészach és a muzulmán ramadán ünnepe.

(MTI nyomán)