Hollandiai kiadója visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet, miután "egy szakértői csoport jelentése szerint hiteltelennek bizonyultak az abban szereplő állítások" - közölte a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál.




Rosemary Sullivan könyve - amely Nyomozás Anne Frank ügyében - Az árulás igaz története címmel magyarul is megjelent - "85 százalékos bizonyossággal" állítja, hogy a németek elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulta el a megszállóknak a második világháború idején.

A szóban forgó könyv egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott. A kötet szerint Arnold van den Bergh - az áruló - a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások németeknek való kényszerértékesítése ügyében járt el. A könyv írója szerint Van Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és vélhetően ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére.

A könyv kiadása óta több történész is megjegyezte, "nincs bizonyíték arra, hogy a Zsidó Tanácsnak feljegyzései lettek volna azokról a címekről, ahol a zsidók elrejtőztek".

A kötet holland kiadója, az Ambo Anthos azt követően döntött a visszahívásról és a kiadás leállításáról, miután kedden nyilvánosságra hozták a könyvben szereplő állítások vizsgálatára létrehozott, háborús szakértőkből és történészekből álló bizottság jelentését. A jelentés szerint az FBI nyugalmazott ügynöke által vezetett nyomozás következtetései "szakmailag nem helytállóak". A könyv állításai "gyenge, bizonyíthatatlan, esetenként hibás forrásokra alapulnak, azokat semmilyen módon nem vetették alá kritikai értékelésnek". Nincs hiteles bizonyíték arra, hogy léteztek volna címlisták a zsidók amsterdami rejtekhelyeiről, ahogy arra sem, hogy Arnold van den Bergh ilyen listák birtokában lett volna - közölték.

"Ennek a súlyos vádnak nincs komoly bizonyítéka" - állapították meg a szakértők.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Kínos a zsidóknak, nem adják ki többet az Anne Frankékat feldobó fajtársról szóló könyvet

- Hollandiai főrabbi: Anne Frank zsidó feladójának felfedésével fegyvert adtak az antiszemiták kezébe

- Egy zsidó jegyző dobta fel Anne Frankékat a németeknek - így igazán fizethetne némi holokárpótlást Izrael is