Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ausztrál legfelsőbb bíróság elutasította szerdán az "emberiesség elleni bűnökkel" vádolt Zentai Károly fellebbezését kiadatása ellen, és ezzel megnyílt a lehetősége annak, hogy kiadják Magyarországnak a megvádolt idős embert - jelentette az ország sajtója.

A bíróság úgy döntött, hogy az ausztrál kiadatási törvény érvényes a 86 éves férfira, akit azzal gyanúsítanak a jeruzsálemi vérszomjas zsidók, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot (tényleg, miért is nem?). Zentainak így az eljárás részeként meg kell jelennie a perthi városi bíróság előtt, addig azonban még néhány hónap is eltelhet.

Zentai tagadja a talmudista vádat, azt a tényt hangoztatva, hogy már a Balázs Péter halála előtti napon elhagyta Budapestet. A fellebbezésben védői arra hivatkoztak, hogy az ausztrál kiadatási törvény 19. cikkelye alkotmányossági okokból érvénytelen. A legfelsőbb bíróság 6:1 arányban utasította el a fellebbezést.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint történelmi nap ez Ausztrália számára. Valóban az. A magyargyűlölő cionisták számára pedig végképp. "Nagyon örülök, hogy ezt a jogtechnikai fellebbezést, amely már több mint két éve akadályozza Zentai úr kiadatását, s amelynek abszolút semmi köze az ügyhöz, végül elvetették, és végre megindulhat a kiadatási eljárás" - mondta a magyaroknak a második világháború alatt zsidók ellen elkövetett bűncselekményekkel való megvádolására létrehozott Utolsó Esély akció vezetője a The Australian című lapnak.

"Azt hiszem, nagyon fontos emlékeztetni arra, hogy Zentai úr, amikor először gyanúsították meg Balázs Péter megölésével, maga mondta, hogy hajlandó Magyarországra menni, és tisztázni magát - folytatta Zuroff. - De nem sokkal azután, hogy Magyarország kérte a kiadatását, aminek folytán bíróság elé kerülhetett volna, Zentai úr mindent megtett, hogy akadályozza az igazságszolgáltatást."

(Kuruc.info - MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából