Ugrás a cikkhez
Reklám

Tüntetők vonultak az utcákra szombaton a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában Roch Marc Christian Kaboré elnök lemondását követelve, a tiltakozók utakat zártak le, és kövekkel hajigálták a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Burkina Fasóban egyre elkeseredettebbek az emberek amiatt, hogy az ország vezetése képtelen véget vetni a dzsihadista támadásoknak.

Az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben két hét leforgása alatt csaknem 12 ezer ember kényszerült otthonából elmenekülni a dzsihadista erőszak miatt. Egy hónapja Christophe Dabiré miniszterelnök benyújtotta lemondását, a kormánytagok többségét lecserélték. Névtelenséget kérő katonai források úgy nyilatkoztak, a kormány arra készül, hogy újraindítja a tárgyalásokat a dzsihadista szélsőségesekkel. Legutóbb ilyen titkos egyeztetésekre 2020 körül került sor az elnökválasztás előtt, akkor pár hónapra valóban megszűntek a támadások.

Helyi lakosok úgy vélik azonban, hogy már késő tárgyalni, a dzsihadisták lényegében lerohanják az egész országot: hatalmas területeket vontak már ellenőrzésük alá, ahol kitűzték zászlajukat, és bevezették az iszlám törvénykezést (saría).

A tüntetők egy része azért is demonstrált, hogy szolidaritását fejezze ki a szomszédos Mali lakosai iránt, miután a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) január elején úgy döntött, büntetőintézkedésekkel sújtja az országot azért, mert az ideiglenes kormány nem hajlandó rövid időn belül választásokat tartani.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek. Az erőszakcselekményekben emberek ezrei haltak meg, és mintegy másfél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából