Ugrás a cikkhez
Reklám

António Guterres ENSZ-főtitkár tanácsadói állást ajánlott Angela Merkel volt német kancellárnak a világszervezetben - közölték ENSZ-források.

Erről a dpa német hírügynökség számolt be szerdán. Értesülések szerint Guterres egy volt állam- és kormányfőkből álló magas rangú tanácsadó testület vezetésére kérte fel Merkelt.

A testület olyan közérdekű területekkel foglalkozna és tenne megoldási javaslatokat, amelyek az egész emberiség javát szolgálják. Ilyen például az ózonréteg elvékonyodása vagy olyan nemzetközileg érvényes szabályozások, mint a repülésbiztonság vagy a világkereskedelem.

A Guterres által javasolt tanácsadói testület a főtitkár januárban kezdődött második mandátumának egyik legfontosabb reformprojektje.

A főtitkár szerint a koronavírus-járvány nagy hiányosságokat tárt fel a nemzetközi együttműködésben. A tanácsadó testületnek az lenne a feladata, hogy impulzusokat adjon a világkereskedelem gyakorlatának és elveinek megújításához.

ENSZ-források szerint mindazonáltal csekély a valószínűsége annak, hogy Merkel elfogadja a Guterrestől levélben érkezett felkérést. A volt kancellár egyelőre nem válaszolt az ajánlatra.

Frissítés: nem tetszik neki az ajánlat

Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.

Angela Merkel "a múlt héten telefonon beszélt az ENSZ főtitkárával, és megköszönte, de nem fogadta el a felkérését" - idézték német hírportálok a volt kormányfő irodájának közleményét.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából