Ugrás a cikkhez
Reklám

Megkezdődött kedden Norvégiában a bírósági meghallgatás a tömeggyilkosságért 21 évi börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivik ügyében, aki a 10 évvel ezelőtti ítéletnek megfelelően most először kérheti feltételes szabadon bocsátását - jelentették hírügynökségek.



Fotó: Sky News

A fővárostól mintegy 130 kilométerre lévő skieni kerületi bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy az elítélt továbbra is veszélyt jelent-e a társadalomra, és ebből következően szabadon engedhető-e. A 10 évvel ezelőtti ítélet szerint egyébként a börtönbüntetés bármikor szabadon meghosszabbítható.

A mostani meghallgatásra három nap áll rendelkezésre a héten, plusz egy tartalék nap a jövő héten. Döntés is a jövő héten várható. A norvég jog értelmében Breiviknek 10 év után jár a meghallgatás lehetősége.

A 42 éves Breivik karlendítéssel lépett a bíróság elé kedden, az MTI szerint "zakójára és táskájára a fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondatot tűzött", feltartott egy táblát is ugyanezzel a szöveggel, és egy norvég "neonáci" mozgalom vezetőjeként mutatkozott be.

Nos, az MTI szerint az volna a fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondat, hogy

Állítsátok meg a fehér nemzeteink elleni népirtást!



Fotó: NTB/AFP/Getty Images

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezekkel máris azt sugallta, hogy a meghallgatást a "fehérek felsőbbrendűségéről szóló nézeteinek ismertetésére" fogja felhasználni, nem pedig arra, hogy kérje szabadon engedését. Az áldozatok hozzátartozói tartottak is ettől, de szakértők szerint éppen emiatt korai szabadlábra helyezése szinte kizárt, ráadásul az illetékes ügyészség a meghallgatás előtt a férfi börtönben tartását indítványozta.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából