Ugrás a cikkhez
Reklám

Átestek a jogi vizsgálatokon, így legálisan használhatóak lesznek Svájcban az asszisztált öngyilkosságokhoz tervezett, 3D-nyomtatókkal készült kapszulák, írja a 24.

A Swiss Info szerint a Sarco nevű dobozokat Dr. Philip Nitschke, az Exit International nevű, eutanázia legalizásáért küzdő szervezet alapítója és Alexander Bannink holland formatervező alkották meg, és 2022-től lesznek elérhetők.

@philipnitschke; "La persona sperimenterà un vago disorientamento e una lieve euforia, prima di perdere conoscenza" https://t.co/MNa1A4VGwR #suicidioassistito #sarco @PeacefulPill #exit #dignitas

— swissinfo.ch (@swissinfo_it) December 3, 2021

Svájcban az eutanáziát folyékony nátrium-pentobarbitállal végzik, a szer bevétele után 2-5 perccel elalszik a beteg. Nitschke fejlesztése nitrogénnel tölti meg a kapszulát, mialatt csökkenti az oxigénszintet a dobozban, így a beteg hamar elveszti az eszméletét, és fulladás vagy pánik nélkül egy perc alatt meghal.

Az orvos korábban elmondta, hogy a Sarco használójának nem kell külön engedélyt kérnie, és nem is kell orvos segítségét igénybe vennie. A kapszula belülről aktiválható, ráadásul bárhol lehet használni, otthon vagy a kertben is.

Jelenleg Svájc mellett Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Kanadában és Kolumbiában legális az eutanázia, utóbbi országban csak a gyógyíthatatlan betegeknél engedélyezik.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából