Ugrás a cikkhez
Reklám

Betlehemben szombaton este nagy tömeg jelenlétében kigyúltak a fények a Jézus Születése Bazilika előtti Jászol téren fölállított óriási karácsonyfán. A zene hangjai és a piros-fehér-zöld színekben sziporkázó tűzijáték közepette fölgyúló több száz színes fényt, díszeket napközben darus emelőkosarakból helyezték el a fán a Betlehemi Polgármesteri Hivatal dolgozói. Tavaly karácsonykor a járvány miatti lezárások miatt nem lehetett ellátogatni Betlehembe, de 2019-ben 3,5 millió zarándok, illetve turista kereste föl a várost ebben az időszakban – tudósít a thenationalnews.com/mena és az RT honlapja.



Darus emelőkosárból díszítik az óriási karácsonyfát a betlehemi Jászol téren (fotó: bokra.net)

Az Izrael által megszállt ciszjordániai Betlehemben a szent helyek, így a Jézus Születése Bazilika római katolikus vallási elöljárói, illetve a helybeli vendéglátósok, kegytárgyárusok remélik, hogy a világ minden részéből karácsonyra ideérkező zarándokokat a koronavírus omikron változata az idén nem riasztja el, s a megszálló hatóságok sem tartják őket távol. Egy évvel ezelőtt ugyanis a járvány miatti korlátozások következtében a szenteste megünneplésére nagyon kevesen jutottak be Betlehembe.

 

A fényárban úszó betlehemi karácsonyfa. Háttérben a Szent Katalin-templom és a Jézus Születése Bazilika megvilágított tornyai (fotó: EPA)

December 4-én, szombaton Anton Szálmán keresztény vallású polgármesterrel az élen Betlehem Polgármesteri Hivatala mindent előkészített a város szokásos karácsonyi vásárának megnyitásához és a Jézus Születése Bazilika előtti térségen, a Jászol téren fölállított hatalmas méretű, a nap folyamán darus emelőkosarakból földíszített karácsonyfa fényeinek meggyújtásához. Mire besötétedett, nagy tömeg verődött össze az ősi, több keresztény vallásfelekezet tulajdonában levő Jézus Születése Bazilika és a XIX. század végén a ferencesek által közvetlenül melléje épített Szent Katalin-plébániatemplom előtti Jászol téren.

 

Tűzijáték Betlehemben a Szent Katalin-templom és a Jézus Születése Bazilika fölött (fotó: Reuters)

Amint azt az RT készítette, általunk is mellékelt videón látni lehet, az óriási fenyő fényei kigyúltak a szent hely fölötti eget megvilágító piros-fehér-zöld színű tűzijáték közepette. A fenyő csúcsán kigyulladt az élénkpiros betlehemi csillag, míg alatta, a fán több száz színes fény világított. A karácsonyfától balra fölállított színpadon palesztin fiatalok táncjátékkal jelenítették, elevenítették meg a Megváltó születésének történetét.

A Jászol téri óriásfenyő fényeinek föllobbanásával egy időben megnyílt a Betlehemi Karácsonyi Vásár, amire a helyi kereskedők, árusok már nagyon vártak, mert tavaly a vírus miatti lezárások és a zarándokok távolmaradása miatt a vásár is elmaradt. A járvány előtti utolsó karácsonykor, 2019-ben Betlehem városa 3,5 millió zarándokot, illetve turistát fogadott a nagyvilág minden részéből.



Eliana, a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség francia apácája zarándokoknak szánt kegytárgyakat készít Betlehemben (fotó: Reuters)

„A vírus miatti lezárások miatt nagyon megnőtt a munkanélküliek száma, s ezért most nincs más választásunk, mint az, hogy ismét Betlehemre összpontosítsunk, s ezért hívjuk is a zarándokokat, turistákat: jöjjenek el hozzánk, látogassák meg a városunkat” – mondta Anton Szálmán, Betlehem keresztény polgármestere.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából