Ugrás a cikkhez
Reklám

További négy évre szövetségre lép az Izlandot eddig irányító hárompárti kormánykoalíció - jelentették be vasárnap Reykjavíkban.

A Katrin Jakobsdottir kormányfő vezette Baloldali-Zöld Mozgalom, valamint a konzervatív Függetlenségi Párt és a Haladó Párt alkotta kormánykoalíció a szeptemberi parlamenti választásokon többséget - 38 mandátumot - szerzett az izlandi törvényhozásban.

A 63 tagú izlandi parlament legnagyobb pártja ismét a Függetlenségi Párt, amely változatlanul 16 mandátumhoz jutott a választásokon. A Jakosdottir vezette Baloldali-Zöld Mozgalom nyolc képviselőt küldhet a törvényhozásba, a 2017-es választásokon szerzett 11 mandátummal szemben, A Haladó Párt viszont erősödött.

A kormány elsődleges feladatának fogja tekinteni a klímaváltozás elleni harcot és az egészségüggyel kapcsolatos kérdéseket - közölte sajtótájékoztatóján Jakobsdottir.

Izlandot az elmúlt években számos politikai botrány rázta meg, igaz, Jakobsdottir 2017-es hatalomra kerülése óta kevésbé viharos éveket élt át a szigetország.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából