Ugrás a cikkhez
Reklám

Milos Zeman cseh államfő hajlandó találkozni Petr Fialával, a hétvégi képviselőházi választásokon győztes Spolu jobboldali hárompárti koalíció kormányfőjelöltjével - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerdán a Twitter közösségi portálon.

Petr Fiala kérését a találkozóra Vratislav Mynár, kancellár tolmácsolta a vasárnap óta kórházban lévő államfőnek. A szóvivő szerint a találkozóra egy "későbbi időpontban" kerül sor.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke újságíróknak azt mondta: a találkozóra akkor kerül sor, amikor az elnök egészségi állapota javul, és már nem az intenzív osztályon fogják ápolni.

A választásokon győztes Spolu koalíció még szombaton jelezte, hogy kormányfőjelöltje mihamarabb találkozni szeretne az államfővel, hogy az új kabinet megalakításáról tárgyaljanak. A Spolu és a harmadik helyen végzett Kalózok-Polgármesterek (PirStan) kétpárti koalíció már emlékeztetőt is aláírt arról, hogy közösen alakítanának kormányt. A 200 tagú képviselőházban a két jobboldali koalíciónak együtt 108 mandátuma van.

Milos Zeman cseh államfő korábban azt mondta: a választásokon legerősebb pozíciót szerzett párt elnökének ad megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Ezt vasárnap megerősítette, amikor találkozott Andrej Babissal, az ANO elnökével.

Babis, akinek jelenleg kormányzó mozgalma, a centrista ANO vereséget szenvedett a hétvégi választásokon, kedden kijelentette: számol azzal, hogy az ANO-nak ellenzékbe kell vonulnia. Szerdán úgy fogalmazott: ha kap is megbízatást Zemantól, még meggondolja, hogy elfogadja-e. "Döntésemet először az elnökkel fogom közölni" - mondta a kormányfő.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint állapotát stabilizálták. A 77 éves államfőnek 30 nappal a választások után kell megbízást adnia valakinek a kormányalakításra, amennyiben addig senki nem óvja meg az eredményt.

Ovcácek szerdán azt mondta, hogy az elnök állapota stabil, kommunikál környezetével, és figyelemmel kíséri a cseh választások utáni helyzet alakulását.

Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz Zeman kórházban. Az elnöki szóvivő szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából