Ugrás a cikkhez
Reklám

Három héttel az októberi csehországi parlamenti választások előtt készített felmérés szerint a centrista ANO mozgalom nyerné a megmérettetést, de szorosan mögötte végezne ellenzéki hárompárti koalíció, a Spolu - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Kantar CZ készített a közszolgálati Cseh Televízió számára.

A harmadik helyet a Kalózok és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) kétpárti koalíció foglalná el.

A Cseh Televízió által vasárnap nyilvánosságra hozott eredmények szerint az ANO 24,5 százalékot kapna, ami három százalékkal kevesebb, mint augusztusban. A Spolu szövetséget 23 százalék támogatná, két százalékkal több, mint augusztusban, míg a kalózok-polgármesterek koalíciót 20,5 százalék, két százalékkal kevesebb, mint egy hónapja.

Rajtuk kívül bekerülne még a képviselőházba, amely a parlament alsó háza, 11,5 százalékkal a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) és öt százalékkal Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM). Az SPD támogatottsága másfél százalékkal nőtt, a kommunistáké nem változott. Az ANO kormánykoalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak a támogatottsága jelenleg az öt százalékos parlamenti küszöb alatt van.

Az október 8-ra és 9-re kiírt választások eredménye a Kantar CZ elemzői szerint továbbra is bizonytalan. A friss felmérés szerintük azt jelzi, hogy amennyiben győz az ANO, nagyon nehéz lesz koalíciós partnert találnia, minek következtében elhúzódó kormányalakításra lehet számítani.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából