Ugrás a cikkhez
Reklám

Katonai hatalomátvételt hiúsítottak meg a hatóságok Szudánban - közölte kedden Taher Abu Hadzsa, a hadsereg szóvivője az állami televízióban.

A szóvivő részleteket egyelőre nem árult el az államcsíny hátteréről, nem fedte fel az elkövetők kilétét sem. A hatóságok jelezték, hogy nyomozást indítottak, és rövidesen megkezdődik a gyanúsítottak kihallgatása.

"Ellenőrzésünk alatt tartunk mindent (...) A forradalom győzött!" - írta a Facebookon Mohammed al-Fíki Szulimán, a kormányzó katonai-civil tanács egyik tagja. Felszólította a lakosokat, hogy oltalmazzák az országban zajló politikai átmenetet.

Hírügynökségek szerint a puccsisták a kelet-afrikai ország fővárosa, Kartúm közelében szervezkedtek. Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő szerint a fegyveres erők több tagja megpróbált elfoglalni számos kormányzati létesítményt, de megakadályozták őket ebben. A város utcáin ekkor sok katonai jármű volt látható. Többeket letartóztattak, köztük magas rangú katonatiszteket.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás szerint a puccsisták egyik célja az volt, hogy ellenőrzés alá vonják az állami rádióadó Omdurmánban található székhelyét. Omdurmán Kartúmmal átellenben, a Nílus másik oldalán fekszik. Egy szemtanú szerint a hadsereg kedd reggel tankokkal zárt le egy hidat, amely a fővárost összeköti Omdurmánnal.

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

Az átmeneti kormány több puccskísérletről is beszámolt, amelyek hátterében állítólag Besír hívei álltak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából