Ugrás a cikkhez
Reklám

Ausztrália és az Egyesült Államok szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatait Tajvannal, amely szerintük fontos szerepet tölt be az indiai- és csendes-óceáni térségben - írta a Taiwan News angol nyelvű tajvani hírportál pénteken.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin, az amerikai védelmi tárca vezetője csütörtökön találkozott Marise Payne-nel, az ausztrál diplomácia vezetőjével, valamint Peter Dutton ausztrál védelmi miniszterrel Washingtonban.

A felek a tárgyalást követően közös közleményt adtak ki, amely több ázsiai témát érintett, például Tajvan, Kína, Hongkong és az ujgurok ügyét - írta a Taiwan News.

A két ország miniszterei hangsúlyozták, hogy Tajvan vezető demokrácia és kiemelt partner Washington és Canberra számára. Aláhúzták: támogatják Tajvan érdemi részvételét nemzetközi szervezetekben, ahol az államlét nem feltétel, ott tagként, ahol pedig feltétel lenne, ott megfigyelőként vagy vendégként.

A Tajvani-szoros kérdésében az Egyesült Államok és Ausztrália jelezte: a problémák békés megoldásának hívei, fenyegetések és kényszer alkalmazása nélkül. A Tajvani-szoros számos alkalommal volt a Kína és Tajvan közötti katonai konfliktusok színhelye. Az elmúlt időszakban Peking jelentős katonai és diplomáciai nyomás alá helyezte a szigetet, és több alkalommal tartott hadgyakorlatot Tajvan közelében, valamint sértette meg annak légterét.

A közleményben a két ország miniszterei aggodalmukat fejezték ki Peking növekvő területi igényei miatt a Dél-kínai-tengeren, és nyomatékosították: biztosítani kell, hogy az ENSZ tengerjogi egyezménye (UNCLOS) értelmében a környező országok is gyakorolhassák a hajózáshoz és az átrepüléshez kapcsolódó jogaikat.

Ausztrália és az Egyesült Államok bírálta Hongkong autonómiájának és demokratikus rendszerének szerintük folytatódó felőrlését. Rámutattak: Peking lépései - például a nemzetbiztonsági törvény életbe léptetése, a választási rendszer meggyengítése, a média elnyomása - alapvetően megrendítették az egy ország, két rendszer elvét.

A felek egyúttal megjegyezték: amiatt is aggódnak, hogy Kína módszeresen megsérti az ujgurok és más etnikai kisebbségek emberi jogait.

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget (AUKUS) hoz létre. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

Szakértők rámutattak: az Egyesült Államok és szövetségesei keresik a módját, hogy visszaszorítsák Kína növekvő hatalmát és befolyását a térségben. Kína szerint Washington, Canberra és London hidegháborús mentalitásával súlyosan károsítja a regionális békét és stabilitást.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából