Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Uniónak fel kell számolnia az akadályokat, amelyek "gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket az alapjogaik gyakorlásában", és Európában el kell ismerni az azonos neműek "házasságát" és élettársi kapcsolatát - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az unióban élő "LMBT-közösséghez tartozók jogairól" szóló állásfoglalásukban kedden.
Az Európai Parlament strassburgi plenáris ülésén 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kiemelték:

biztosítani kell, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók élhessenek jogaikkal, beleértve a szabad mozgás és a családegyesítés jogát.

Az állásfoglalás szerint az egyik tagállamban megkötött "házasságot" vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni, és

az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni.

Az EP az állásfoglalásában arra biztatta a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermekek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. A képviselők szerint

a családegyesítés során a "szivárványcsaládoknak" ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak.

A családokat az egész unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná - jelentették ki.

Végezetül a képviselők szerint az Európai Bizottságnak jogérvényesítési eljárást kellene indítania Romániával szemben, mivel a házas- és élettársakról szóló jogszabályait az Európai Unió Bírósága korábbi ítélete ellenére sem módosította az azonos nemű párokra vonatkozóan. Hangsúlyozták továbbá, hogy álláspontjuk szerint

Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az "LMBT-közösséget".

Az Európai Parlament emiatt további uniós intézkedéseket, köztük kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépéseket vár a két ország kormánya ellen.

ET: fokozni kell az antiszemitizmus elleni küzdelmet

Az európai kormányoknak fokozniuk kell az antiszemitizmus elleni küzdelmet az Európa számos részén egyre növekvő antiszemitizmus és a zsidók elleni támadások megelőzésére - jelentette ki az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) az antiszemitizmus megelőzéséről és leküzdéséről szóló kedden közzétett ajánlásában.

A strassburgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői szerint mivel az antiszemita indíttatású cselekményeket elkövetőinek köre széles, közöttük neonácik, politikai és vallási szélsőségesek is megjelennek, az európai kormányoknak átfogó megközelítést kell alkalmazniuk az antiszemitizmus elleni küzdelem terén.

Az ajánlás kiemeli a megelőzés és az oktatás fontosságát, amelyekkel kapcsolatban az ECRI szakemberei arra kívánják ösztönözni a politikai szereplőket, a véleményvezéreket és más közéleti személyiségeket, hogy határozott és nyilvános álláspontot képviseljenek az antiszemitizmussal szemben, egyértelművé téve, hogy soha nem szabad eltűrni.

Azt is javasolták, hogy a kormányok szólítsák fel az internetes vállalatokat, beleértve a közösségimédia-hálózatokat üzemeltető cégeket, a távközlési szolgáltatókat és az internetszolgáltatókat arra, hogy

hatékony rendszereket hozzanak létre az "antiszemita indíttatású gyűlöletbeszéd" online észlelésére és felszámolására, összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal.

A büntetőeljárás és a bűnüldözés területén az ECRI annak fontosságára figyelmeztetett, hogy

az online elkövetett antiszemita bűncselekményeket ugyanúgy kell büntetni, mint a valós térben elkövetett bűncselekményeket.

Kiemelték továbbá: amikor a Közel-Keleten kiújul az erőszak, a "minden zsidóra kiterjedő általánosítás és az antiszemita erőszak Európában is fokozódik". Az ECRI ezért azt javasolta, hogy az európai kormányok javítsák az együttműködést a zsidó közösségekkel a szükséges biztonsági intézkedések meghatározása és végrehajtása, valamint a szükséges pénzügyi támogatás biztosítása érdekében.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából