Ugrás a cikkhez

Október közepéig meghosszabbították Canberrában a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatot - derült ki az ausztrál fővárosi terület főminiszterének keddi tájékoztatásából.

Andrew Barr újságíróknak leszögezte: csak ezen a módon lehet elérni, hogy az emberek meg tudják tartani a karácsonyi ünnepeket, illetve "kockázatmentes" 2022-es évük legyen. Hozzátette, hogy az így október 15-ig tartó zárlat idején a hatóságok két fő célja a vírus terjedésének a lassítása, illetve minél több ember beoltása lesz.

Canberra mintegy 400 ezer lakosa immár egy hónapja él karantén alatt, miután a vírus agresszívabb és fertőzőbb delta variánsával fertőzötteket azonosítottak a városban. Jelenleg a fővárosi területen élők majdnem 53 százaléka kapta már meg a vírus elleni oltás mindkét dózisát, ez a legmagasabb arány az ország régiói között.

Az elmúlt hónapokban több, a járvány által erősen sújtott, zárlat alá vont térségben felgyorsították az oltási kampányt, a többi között Sydneyben is Melbourne-ben is.

A szövetségi kormány és Ausztrália tagállamainak vezetői mindeközben már a "nyitás" tervein dolgoznak, amelynek egyik legfontosabb feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérte a 70-80 százalékot. A terv értelmében ezt követően megnyitják a határokat is.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából