A tálibok által felállítandó kormány elismerését kérte Rómától egyik szóvivőjük, Zabihullah Mudzsáhid a La Repubblica olasz napilapban megjelent interjúban csütörtökön. Hangsúlyozta, hogy az ország újjáépítésében Kína segítségét várják.

Zabihullah Mudzsáhid bejelentette, a két ország közötti történelmi és kulturális kapcsolatok jegyében az olasz nagykövetség újranyitását kérik Kabulban, ami a tálib kormány elismerését jelentheti Róma részéről.



Zabihulla Kabul elfoglalása után (fotó: Hoshang Hashimi/AFP)

Hozzátette, legjelentősebb gazdasági partnernek Kínát tartják, mely befektetésekkel kész segíteni az ország újjáépítését. Kiemelte, hogy kínai partnerekkel tervezik modernizálni az afganisztáni rézbányákat. "Kína belépést nyújt a világ összes piacára" - mondta a tálibok szóvivője, aki a jelenlegi kabuli vezetés érdeklődését hangsúlyozta az Egy út, egy övezet (Selyemút) program iránt is.

Célként a tálib kormány nemzetközi kapcsolatrendszerének javítását és elismerését nevezte minél több állam részéről. A belpolitikában a gazdasági válság és a munkanélküliség felszámolását jelölte meg elsőrendűként.

Kifejtette, hogy a kabuli repülőtér újranyitásában Katar és Törökország ajánlott fel segítséget.

Ami a Moszkvával való kapcsolatokat illeti, a szóvivő azt mondta, csak kívülről látszik úgy, hogy megromlott a viszony az orosz féllel, Moszkva továbbra is fontos közvetítő szerepet tölt be.

Zabihullah Mudzsáhid a La Repubblica helyszíni tudósítójának a kabuli információs és kulturális minisztériumban nyilatkozott. Az újságíró beszámolója szerint a minisztérium folyosóin szögesdrót-kerítést és falat emeltek biztonsági akadályként.

A szóvivő elmondta, nemzeti egységkormányt akarnak létrehozni, melynek az előzőnél kevesebb tagja lesz. Az országot is egységesíteni akarják a tálibellenes erők övezeteként ismert Pandzsír elfoglalásával. "Ha nem adják meg magukat, el lesznek taposva" - jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid.

Ami a nőket illeti, kifejtette, hogy a kormányban nem lesznek női miniszterek, de a nők továbbra is dolgozhatnak a minisztériumokban vagy rendőrként, ápolóként, bírósági munkatársként, valamint járhatnak egyetemre is - írja az MTI.

A BBC összeállítása a helyzetről, megszólal benne a tálibok politikai hivatalának helyettes vezetője is: