Ugrás a cikkhez
Reklám

Éles kritikákat kapott az elmúlt napokban a Washington Post című amerikai napilap, mert a múlt hét végén internetes oldalán olyan videót tett közzé, amelyben a megszólalók arra ösztönzik a fehér embereket, hogy alakítsanak "fehér felelősségi csoportokat", és éljék át a "mély szégyen időszakát" - számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna.

A lap The New Normal (Az új normalitás) című podcast-sorozatának legújabb része a "Mi a fehér faji identitás és miért fontos?" címmel jelent meg. A videóban mentálhigiénés szakértők, pszichológusok és írók fejtik ki véleményüket arról, hogy "hogyan kell a fehér embereknek megérteniük a fehérségüket és a fehér felsőbbrendűség előnyeit". A megszólalók szerint a "fehérség megértésének" általuk javasolt egyik módjának részét képezi a "fehér felelősségi csoportba" való belépés vagy annak létrehozása.

Resmaa Menakem "pszichológiai szakíró" arról beszélt, hogy "a fehér emberek körében nem létezik antirasszista kultúra". Menakem szerint a csak fehér emberekből álló felelősségi csoportoknak "éveken keresztül össze kellene gyűlniük, hogy egy egymással összehangolt közösséget tudjanak kialakítani".

A lelki megrázkódtatásokra szakosodott Ilyse Kennedy szakértő szerint a fehér embereknek "mély szégyenkezésre van szükségük a fehérségük miatt és azért, hogy beismerjék az őseik által okozott károkat".

A videóban egy oklahomai nő arról beszélt: nem számít, hogy valaki mennyi munkát fektet abba, hogy antirasszista legyen, a fehér felelősségnek "valójában soha nincs vége". Úgy fogalmazott: "Nem számít, mennyit dolgozol rajta, még több munka vár rád".

A videó nagy felháborodást keltett a közösségi médiában is. A Twitteren sokan bírálták a podcast-adást, amelyben - mint fogalmaztak - a szereplők nyilvánvaló támadást indítottak a fehér emberek ellen. Volt, aki azt írta: "Ez egy nagyon furcsa álvallásos törekvés, amely valószínűleg többet árt, mint használ".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából