Ugrás a cikkhez

Legalább tizenegy civil vesztette életét négy pokolgépes támadásban csütörtökön Afganisztánban, a ramadán végét jelző háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére életbe lépett tűzszünet első napján - közölték helyi tisztségviselők.

Közvetlen összecsapásokról a kormányerők és a radikális iszlamista tálib lázadók között egyelőre nincsenek értesülések. Mindemellett az útszéleken kihelyezett robbanószerkezetek további áldozatokat követlenek a háború tépázta országban.

Az egyik ilyen pokolgép Kandahár tartomány Pandzsvai körzetében robbant egy autó mellett, megölve annak öt utasát. Egy másik körzetben két gyerek halt meg és három felnőtt megsebesült egy taxiban, mert egy robbanószerkezet működésbe lépett a jármű közelében.

Gazni tartományban szintén két ember vesztette életét egy hasonló incidensben.

Kunduz tartományban pedig egy robbanószerkezetet erősítettek egy járműre, ami felrobbant, két civilt rántva a halálba, és tíz embert megsebesítve.

A tálib lázadók a múlt héten közölték, hogy az ünnep idejére leteszik a fegyvert, és erre válaszul Asraf Gáni afgán elnök is utasította a kormányerőket a tűzszünet betartására, továbbá "állandó" fegyvernyugvásra kérte az iszlamistákat. A tűzszünet életbe lépése előtti napokban heves harcokról érkeztek hírek több tartományból.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából