Ugrás a cikkhez
Reklám

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a jövő héten kétoldalú találkozót tart Izlandon az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszteri ülésének keretében - jelentette be szerdán a két külügyminisztérium.

Az orosz tárca közleménye szerint a két külügyminiszter szerdai telefonbeszélgetésében megállapodott, hogy május 20-án Reykjavíkban kétoldalú találkozót tartanak a nemzetközi tanácskozás szünetében. Megvitatták egy esetleges orosz-amerikai csúcstalálkozó lehetőségét is.

A telefonbeszélgetésben Moszkva szerint szó volt Észak-Koreáról, az iráni atomprogramról és a "stratégiai stabilitásról" is.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon. Antony Blinken "megerősítette Joe Biden amerikai elnök eltökéltségét az amerikai állampolgárok védelmére és a határozott fellépésre az amerikai érdekek védelmében, válaszul az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek ártó orosz cselekedetekre" - fogalmazott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Blinken felszólította Oroszországot, hogy helyezze szabadlábra Paul Whelan és Trevor Reed amerikai állampolgárokat, akiket Washington szerint Moszkva jogtalanul tart fogva.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából