Ugrás a cikkhez

Szénfelhasználása csökkentésébe kezd Kína a 2026 és 2030 közötti időszakban az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében - közölte a kínai elnök csütörtökön az amerikai szervezésű virtuális klímacsúcson.

Beszédében Hszi Csin-ping kijelentette, hogy országa kész együttműködni az Egyesült Államokkal a klímaváltozás elleni küzdelemben, illetve leszögezte, hogy kormánya tartani fogja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2060-ra karbonsemlegessé teszik Kína gazdaságát.

"Szigorúan ellenőrizni fogjuk a széntüzelésű erőműveket. (...) Jelentősen korlátozni fogjuk a szénfogyasztás növekedését a 14. ötéves terv (2021-2025) során, majd a 15. éves terv (2026-2030) során elkezdjük annak mértékét csökkenteni" - mondta.

Ez azt jelenti, hogy a világ messze legnagyobb szénfogyasztójának számító Kína szénfelhasználása 2025-ben fog tetőzni a tervek szerint.

"Ambiciózusabb fellépésre van szükség. Kínának érdeke további terveket bejelenteni és végrehajtani az ENSZ következő klímacsúcsa (COP26) előtt" - írta Li Suo, a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet munkatársa, a novemberre tervezett értekezletre utalva.

Egyes szakértők szerint a békülékeny hangnem azt is jelezheti, hogy Hszi valamelyest javítani szeretne a Peking és Washington közötti egyre feszültebb viszonyon. A rivális felek kapcsolata az utóbbi években jelentősen megromlott, politikai és kereskedelmi téren is sok a vitás kérdés.

Csütörtöki bejelentés szerint Kína energiamixében idén 56 százalék alá kívánják leszállítani a szénalapú energiatermelés részesedését, de az országban - a világ nagyobb gazdaságai közül szinte egyedül - még napjainkban is adnak ki engedélyeket újabb széntüzelésű erőművek építésére.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. A klímavédelmi párbeszéd megszakadt Donald Trump nemrég véget ért hivatali ideje alatt, miután az előző amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből, mondván, az tisztességtelenül bünteti az amerikai cégeket. Utódja, Joe Biden visszavezette az Egyesült Államokat a szerződésbe, és mintegy negyven vezetőt hívott meg az általa kezdeményezett klímacsúcsra.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából