Ugrás a cikkhez

Joe Biden amerikai elnök arra készül, hogy hivatalosan elismerje népirtásnak az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalom által az első világháború idején - jelentették csütörtökön hírügynökségek washingtoni forrásokra hivatkozva.

A hírügynökségek szerint noha a lépés mindenekelőtt jelképes lenne, de tovább élezné a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között.

Biden - mint a források utaltak rá - a "népirtás" szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról.

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek: nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a kifejezést.

Jen Psaki fehér házi szóvivő szerdán újságíróknak azt mondta: a Fehér Háznak valószínűleg szombaton lesz "több mondanivalója" az üggyel kapcsolatban, de részleteket nem közölt.

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a - Donald Trump előző elnök vezette - amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából