Ugrás a cikkhez

Nagyrészt a pandémia elleni intézkedéseknek köszönhetően évtizedek legenyhébb influenzaszenzonja zajlott Németországban, eddig mindössze 519 esetben igazolták a vírus jelenlétét.Németország, 2020. február: 80 ezer beteg és 130 halott (illusztráció: Robert Koch-Institut/AGI/PeopleImages / Getty Images)

A Robert Koch Intézet (RKI) influenza-munkacsoportjának adatai alapján ez a szám az influenzahullám kezdetének hivatalos kritériumait sem teljesíti.

"Egyáltalán nem volt influenzajárvány ebben a szezonban" - fogalmazott az RKI szóvivője.

Azóta, hogy a munkacsoport 1992-ben elkezdte az adatok rögzítését, ez idén fordult elő első ízben. Az északi félteke legtöbb országában szintén elmaradt az éves influenzajárvány.

Az RKI jelentése szerint az országban összesen 13 halálesetet lehet laboratóriumi vizsgálat alapján az influenza idei hullámához kötni.

Minden korábbi influenzaszezonban több száz haláleset történt, a 2017-18-as súlyos járványban majdnem 1700. Mivel ezek csak a laborvizsgálattal igazolt esetek, a valós szám ennél biztosan magasabb. A 2017-18-as influenzajárvány valódi halálos áldozatainak száma nagyjából 25 ezer lehetett Németországban az RKI becslése alapján.

Az influenzaszezon elmaradásának fő oka az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések sora lehet.

A gondosabb higiéné, a maszkviselet, az emberek közötti távolság megtartása, a szobák szellőztetése, az otthonról végzett munka, az iskolák időszakos bezárása mind hozzájárult, hogy a világ számos országában történelmi mélypontot értek el az influenza esetszámai - írta az RKI.

A szokásosnál nagyobb volt az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt is, ami a koronavírus-járványnak és a vakcinákról szóló vitáknak köszönhető.

A németországi egészségügyi adatok szerint márciustól decemberig mintegy 3,5 millióval több influenzaoltást adtak be, mint az előző év ugyanezen időszakában.

(MTI)

Korábban írtuk: Hová tűnt az influenza?

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából