Ugrás a cikkhez

A német hadsereg a tervezettnél korábban vonná ki katonáit Afganisztánból - tájékoztatta a parlamentet szerdán a védelmi minisztérium.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint már folynak az egyeztetések a NATO-partnerekkel arról, hogy az 1100 német katonát már július 4-re kivonnák.

A gyakorlatilag két hónappal előrehozott időpont miatt szűk keresztmetszetek adódhatnak a hadianyag visszaszállításában, amelyet szükség esetén hátra kellene hagyni - közölték a tárcánál.

Az elfogadott cél a rendezett kivonulás - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter. A rendezett kivonuláshoz, a művelet minden gyorsasága ellenére, szükség van egy bizonyos időre" - tette hozzá. A tárcavezető korábban augusztus közepét jelölte meg határidőként. Most kifejtette, a kivonulási határidő előbbre hozásának indoklása abban az elképzelésben rejlik, hogy ha minél rövidebb ideig maradnak Afganisztánban, annál kisebb lesz a tálibok által jelentett esetleges fenyegetés.

Az Egyesült Államok, amely a tízezer fős NATO-kontingens legnagyobb részét adja, szeptember 11-re, az al-Kaidához kötött terrortámadások 20. évfordulójára tűzte ki a kivonulás időpontját.

A német védelmi minisztérium szóvivője a dpa-nak elmondta, hogy az érintett országok jelenleg vizsgálják a körülmények jelentette kihívásokat és a lehetséges következményeket. Hozzátette ugyanakkor, hogy július 4-ét tekintik a végleges kivonulási határidőnek. Az ügyben a végső döntést a NATO hozza meg - tette hozzá.

Az észak-atlanti katonai szövetség szóvivője a dpa megkeresésére nem kívánt nyilatkozni. Hivatkozott egyben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentéseire, miszerint a kivonás május 1-jén kezdődik, és "néhány hónapon belül" befejeződik.

Korábbi tervek azzal számoltak, hogy a felszerelések egy részét Afganisztánban hagynák, a biztonsági kockázatnak tekintett eszközöket pedig megsemmisítenék.

Az afgán elnöki palota szóvivője azt mondta, hogy a kabuli kormány tiszteletben fogja tartani a kivonulásról szóló döntést. Mint mondta, Kabul minden kivonulási döntésről tudomást szerzett, és mindenben együttműködik.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából