Ugrás a cikkhez
Reklám

Ismét lezárták az amerikai törvényhozás épületének környékét, miután helyi idő szerint péntek délután egy autós elgázolt két rendőrtisztet egy ellenőrzőpontnál, majd autójával egy beton úttorlasznak rohant.

A capitoliumi rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsítottat lelőtték, miután az ütközést követően kiszállt az autójából, és kést rántott. A támadót kritikus állapotban vitték kórházba, később belehalt sebesülésébe.



Noah Green

Az egyik rendőrtiszt szintén életét vesztette. A capitoliumi rendőrség tájékoztatása szerint az elhunyt kollégájukat William Evansnek hívták, aki 18 éve volt az állomány tagja. A másik rendőrt a sürgősségi orvosi személyzet szállította kórházba.

Az amerikai sajtó értesülései szerint a támadót Noah Greennek hívták. Az illető az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges, elsősorban "afro-amerikaiakat" vonzó szervezettel rokonszenvezett. A 25 éves férfi, aki valószínűleg Virginiában élt, Facebook-oldalán "Farrakhan követőjeként" jellemezte magát. Louis Farrakhan az Iszlám Nemzet vezetője, aki 1978-tól szervezte újjá a mozgalmat, visszatérve a korábbi rasszista szemlélethez. (Farrakhan emellett legendás antiszemita is, mint például Gyöngyösi Márton, de a Magyar Talmudista Iroda furcsa módon kihagyta ezt - a szerk.)

A Capitoliumot a lövöldözés után lezárták, és a személyzetnek megtiltották, hogy elhagyja az épületet, de néhány órával a történtek után feloldották a zárlatot.

Yogananda Pittman, a capitoliumi rendőrség megbízott vezetője elmondta, hogy a gyanúsított a Capitolium északi oldalán elütött két tisztet, majd az egyik beton úttorlasznak ütközött. A gépkocsivezető egy késsel a kezében szállt ki az autóból, és nem reagált a rendőrök felszólításaira. Akkor lőtték le, amikor elindult a rendőrök felé. "Ez rendkívül nehéz időszak a capitoliumi rendőrség életében. Azt kérem mindenkitől, hogy imádkozzanak értünk és a családtagokért" - fogalmazott Pittman.

"Úgy tűnik, hogy nem terrorcselekményről van szó" - erről beszélt sajtótájékoztatóján Robert Contee, a fővárosi rendőrség megbízott vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a nyomozás, és megvizsgálják, hogy a lelőtt gépkocsivezetőnek volt-e köze valamilyen terrorszervezethez. Contee azt is elmondta, hogy az első információk szerint az elkövető korábban nem került a rendőrség látókörébe.

A Nemzeti Gárda helyszínen lévő katonái azonnal a rendőrség segítségére siettek, úgynevezett elhárító gyorsreagálású erőket vezényeltek a Capitolium közelébe. Sajtóinformációk szerint közülük senkinek sem esett baja. Wasington DC-ben továbbra is a Nemzeti Gárda nagyjából 2300 katonája támogatja a hatóságokat.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke az eset után elrendelte, hogy engedjék félárbócra a Capitolium zászlaját.

Joe Biden amerikai elnök nincs a törvényhozás épületének közelében fekvő Fehér Házban, ugyanis a húsvéti ünnepeket a marylandi Camp Davidben lévő elnöki rezidencián tölti. Az elnök közleményében azt írta: ő és felesége, Jill Biden is fájdalommal értesült a történtekről. "Szívből jövő részvétünket küldjük Evans rendőrtiszt családjának. Tudjuk, hogy ez milyen nehéz időszak volt a Capitolium dolgozói és védelmezői számára is" - fogalmazott Biden, aki elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.

Az amerikai törvényhozás épülete körül az elmúlt hónapokban folyamatosan oldották fel a lezárásokat. A kordonokat és beton úttorlaszokat január 6-a után helyezték el a Capitolium környékén. Akkor Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlését követően hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

(MTI nyomán)

Frissítés: Gyorsan kiderült, hogy mentális problémákkal küzdött szegény

A támadás óta több részlet is nyilvánosságra került a támadó, Noah Green hátterével kapcsolatban. A 25 éves virginiai férfi mentális problémákkal küzdött, az utóbbi hónapokban pedig munkanélkülivé vált, és egy szélsőséges szervezet követője lett. Green korábban nem volt ismert a hatóságok előtt - írja a bőrszín közlésétől sokáig tartózkodó Telex.

A bátyja a Washington Postnak nyilatkozott Greenről, aki néhány hete költözött hozzá. Brendan Green elmondása szerint testvére kevesebb mint 24 órával a támadás előtt távozott otthonról. Távozása estéjén a merénylőt erős hányás gyötörte, és mindössze egy rövid sms-ben búcsúzott el a bátyjától.

Bocsánat, de fogom magam és mostantól hajléktalanként fogok élni. Köszönök mindent, amit értem tettél. Felnéztem rád, amikor gyerek voltam. Sokat inspiráltál engem.

Bátyja szerint Green az utóbbi években hallucinációktól, erős szívdobogástól, fejfájástól és öngyilkos gondolatoktól szenvedett, amiket drogok vagy mentális problémák okozhattak.

A férfi néhány hónappal ezelőtt Indianapolisból Botswanába költözött. Green azt mondta a bátyjának, hogy mialatt Botswanában volt, az elméje azt üzente neki, hogy legyen öngyilkos. Saját elmondása szerint meg is kísérelte az öngyilkosságot. Egy autó elé vetette magát, és olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy műteni is kellett a baleset után.

A Sky News szerint a férfi Botswana mellett Dél-Afrikában is járt, mielőtt néhány héttel ezelőtt visszatért volna Amerikába. Két héttel ezelőtt sírva hívta fel a bátyját, akit arra kért, hogy fogadja be, mert „nagyon rossz helyzetben és állapotban” van.

Spiritualitás és néger felsőbbrendűség

A merénylő Facebook- és Instagram-bejegyzéseiből további részletek is kiderültek. Március 17-én (tehát nagyjából akkor, amikor hazatért Afrikából) azt írta a Facebookon, hogy „az elmúlt évek kemények voltak, az elmúlt néhány hónap pedig még keményebb.” Ezen kívül arról írt, hogy a spiritualitás felé fordult.

Green elmúlt hetekben közzétett bejegyzéseiből az feltételezhető, hogy egy fekete felsőbbrendűséget hirdető muzulmán szervezet, a Nation of Islam követője lett. Az utóbbi hetekben ugyanis több beszédét és írását is megosztott a szervezet vezetőjének, Louis Farrakhannak.

A Nation of Islam nem egy terrorszervezet, nincs köze az Iszlám Államhoz. A mozgalmat 1930-ban alapították, legismertebb tagja Malcolm X volt (akinek volt jó ötlete is, például az Afrikába való tömeges hazatérés, persze sok-sok kárpótlással a zsebben - a szerk.), az ő hatására Muhammad Ali is belépett a fekete nacionalista szervezetbe. A mozgalmat több polgárjogi szervezet is gyűlöletcsoportként tartja számon a vezetőik fehér- és LMBTQ-ellenes, illetve antiszemita retorikája miatt. (De kifejezetten a fehérellenes retorika miatt aligha a Floyd-imádók kritizálják őket, ilyenkor viszont belefér a felsorolásba, és máris kész a kiegyensúlyozottság - a szerk.)

Sajnos nem üldözte a CIA és az FBI, ahogy azt képzelte

A CNN szerint Green a támadás előtt kevesebb mint két órával több Instagram-sztorit is közzétett, Louis Farrakhan-beszédekhez vezető linkekkel. Az egyik ilyen videó leírásában az állt, hogy „Az amerikai kormányzat a feketék első számú ellensége”.

Egy néhány héttel ezelőtti Instagram-bejegyzésében azt írta, hogy Farrakhan mentette meg „a feltehetően a CIA és az FBI által okozott megpróbáltatások után”. Egy, a poszt alatti kommentre reagálva egyértelműsítette is, hogy mire gondol a megpróbáltatások alatt. Azt írta, hogy többször is betörtek a lakásásba, több alkalommal kapott ételmérgezést, többször is megtámadták, több jogosulatlan kórházi műtéten esett át és az elméjét is megpróbálták kontrollálni.

Korábban írtuk: Belehajtott a capitoliumi barikádba, majd késsel támadt a rendőrökre egy hívatlan vendég

Helyi idő szerint péntek délután lezárták a Capitolium környékét Washington DC-ben, miután egy autós megpróbált áthajtani egy, az épületet védő barikádon. A Capitolium rendőrsége lezárta az épületet, és mindenkit arra kért, hogy kerüljék az ablakokat. A hivatalnokok nem hagyhatták el a törvényhozás épületét, és senki nem léphetett be. A helyszínre kivonult a nemzeti gárda és az FBI is. Nem sokkal magyar idő szerint fél tízkor feloldották a lezárást - írja a Telex.



Fotó: J. Scott Applewhite / MTI

A Capitolium rendőrsége hivatalos közleménye, és Jacqui Heinrich, a Fox News újságírója szerint egy autó belehajtott az épület északi oldalán található ellenőrzőpont barikádjába. A capitoliumi és a washingtoni rendőrség vezetői egy sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a gyanúsított késsel a kezében szállt ki az autóból. Nem reagált a felszólításra, hogy tegye le, megszúrt két rendőrt, ezért meglőtték. Mindhármukat kórházba szállították. Az egyik rendőr sérülése súlyosabb volt, belehalt a sérüléseibe. A támadó helyszíni beszámolók szerint eszméleténél volt, mikor kórházba vitték, de végül ő is meghalt. A sajtótájékoztatót itt visszanézheti.

Egyértelmű, hogy a gyanúsított csak valakit – bárkit – bántani akart, még nem tudjuk, miért

– mondta Robert J. Cotee washingtoni rendőrfőnök. Cotee szerint nem terrortámadásról van szó.

 

Appears that a car smashed into the barrier. Two people are on stretchers. Can’t see whether it’s an officer or civilian pic.twitter.com/Ud5WYGyKFu

— Jacqui Heinrich (@JacquiHeinrich) April 2, 2021

 

A helyszíni felvételek alapján nagy a rendőri készültség, ami nem meglepő. Január 6-án, miközben a kongresszus két háza az elnökválasztás eredményét próbálta volna hitelesíteni, Trump-párti tüntetők ostromolták meg az épületet, és a rendőrség nem tudta kint tartani a tömeget. Aznap négyen is meghaltak a zavargás közben, köztük egy capitoliumi rendőr. Január 6-án több mint három órával azután vonultak ki, hogy a Capitoliumból befutott a segítségkérés. Most szinte azonnal kiértek.



Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP

A törvényhozás épp szünetel, és Joe Biden péntek délután már elhagyta Washingtont, a Camp David-i rezidencián tölti az ünnepet. A januári támadás után megerősítették a komplexum védelmét, pont nemrég bontották el a területet körülvevő kerítést.

A republikánus párt szenátusi vezetője, Mitch McConnell a Twitteren köszönte meg a rendvédelmi erők munkáját, és azt írja, hogy a törvényhozókat még most tájékoztatják a helyzetről. Március 10-én még azt mondta, hogy már rég el kellett volna bontani a kerítéseket, mert szerinte a Capitolium már nem volt veszélyben.

A komplexum körüli rengeteg szögesdrót miatt úgy érzem magam, mint amikor legutóbb Kabulban jártam

– mondta.

Akkor még 5200 gárdista őrizte a Capitoliumot és környékét, de az eredeti parancsuk szerint március 12-én ki kellett volna vonulniuk. A capitoliumi rendőrség kérésére a Pentagon végül ezt két hónappal kitolta, de a számukat 2300-ra csökkentette.

Jen Psaki, az elnöki hivatal szóvivője épp sajtótájékoztatót tartott a támadáskor, az egyik újságíró tájékoztatta az esetről.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából