Ugrás a cikkhez
Reklám

Elvi megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Dél-Korea a felek közötti védelmi megállapodás megújításáról, amelynek értelmében Szöul növelni fogja hozzájárulását az amerikai katonák állomásoztatásának költségeihez - jelentették be vasárnap.

A hat évre szóló szerződés az előző, 2019 végén lejárt egyezményt váltja fel, és "jelentős" emelést jelent a mostani összeghez képest. Pontos összeget azonban nem közöltek.

Dél-Koreában mintegy 28 500 amerikai katona állomásozik jelenleg, elrettentő szerepet töltve be Észak-Koreával szemben. Ennek költségeihez Szöul 2019-ben 924 millió dollárral járult hozzá, szemben az egy évvel korábbi 830 millió dollárral.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a megegyezés tükrözi Joe Biden elnök kormányzatának "elkötelezettségét a demokratikus szövetségek újjáélesztése és korszerűsítése mellett, amely erősíti a közös biztonságot és prosperitást".

Kiemelték: a befizetés jelentős része egyébként is visszaáramlik a dél-koreai gazdaságba.

Az ügy az elmúlt években feszültséget okozott a két szövetséges ország kapcsolatában, Donald Trump előző amerikai elnök erős nyomást gyakorolt Szöulra a "védelmi pénz" többszörösére emelése érdekében.

Egy időre megfeneklettek a tárgyalások a két oldal között, Trump ugyanis visszautasította a 13 százalékos emelésről szóló dél-koreai ajánlatot, és évi hárommilliárd dollárt követelt. Sokan attól tartottak, hogy a volt elnök ezután kivonja az amerikai csapatokat a távol-keleti országból.

A vasárnap bejelentetett megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagyni, erre a tervek szerint hamarosan sor fog kerülni.

Az Egyesült Államok múlt hónapban hasonló szerződést hozott tető alá Japánnal, ahol 55 ezer katonát állomásoztat, amihez Tokió a jövőben nagyjából 1,9 milliárd dollárral fog hozzájárulni.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából