Ugrás a cikkhez
Reklám

Az izraeli politikusok döbbenetüket fejezték ki annak nyomán, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek egy csoportja szerdán megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét Washingtonban, és elítélték a történteket.

Benjámin Netanjahu kormányfő, Donald Trump egyik legszorosabb szövetségese csütörtökön gyalázatos tettnek nevezte a történteket, "amelyet el kell ítélni". A Capitolium tüntetők általi megostromlását tombolásnak minősítve hozzátette, "nincs kétsége afelől, hogy az amerikai demokrácia győzedelmeskedni fog, mindig is így volt".

"Határozottan el kell ítélni a globális demokrácia fellegvára elleni támadást" - közölte Gabi Askenazi külügyminiszter csütörtökre virradóra.

"Biztos vagyok abban, hogy az amerikai nép és megválasztott képviselőik tudják, miként kell elhárítani ezt a támadást, és továbbra is határozottan megvédik az állam alapjául szolgáló értékeket, amelyek mindannyiunk számára fontosak" - tette hozzá a centrista Kék-Fehér párt politikusa, aki már bejelentette, hogy a március végi választások után visszavonul a politikai élettől.

"A demokrácia minden hívének fáj a szíve a washingtoni képek láttán" - írta Twitter-fiókjában Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke, védelmi miniszter. "Nem hittem, hogy ilyen képeket fogok látni a világ legerősebb demokráciájából. Ez bizonyítja, hogy még a politikai rivalizálás előtt meg kell állapodnunk a játékszabályokról: a jogállamiság betartásáról, a demokratikus eljárások tiszteletben tartásáról és a tiszteletteljes beszédről. Remélem, hogy hamarosan áldozatok nélkül véget ér ez a szörnyű esemény" - hangsúlyozta Ganz.

"Mélységesen elszomorítanak és megdöbbentenek az Egyesült Államokból érkező képek" - írta szintén a Twitter-fiókjában Jaír Lapid, a centrista ellenzéki Van Jövő (Jes Atíd) párt elnöke. "Reméljük, hogy helyreáll a rend, és befejeződik a hatalmi átmenet. Amerikának vissza kell térnie ahhoz, hogy példaképként szolgáljon a demokráciák számára szerte a világon" - tette hozzá az ellenzék egyik vezető politikusa.

Juli Edelstein, a jobboldali Likud párthoz tartozó egészségügyi miniszter szerint Izraelnek figyelmeztetésként kell tekintenie a washingtoni törvényhozási épület, a Capitolium elleni támadásra.

"Le kell csillapodnunk, még mielőtt - Isten őrizz - nálunk is kikerülnének a dolgok az ellenőrzés alól" - nyilatkozta a katonai rádióban, minden bizonnyal az utóbbi hónapokban többször megjelent erőszakra utalva a Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen és mellett tüntetők között.

"Szomorú volt tegnap este a Washingtonból származó képeket nézni" - vélekedett a Likud pártból kivált Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) párt elnöke. "Az események fontos emlékeztetőül szolgálnak a társadalom polarizációjának és szélsőségességének veszélyeire. Soha nem szabad természetesnek venni a demokráciát és intézményeit" - tette hozzá a jobboldali politikus.

"Ez történik akkor, amikor uszítasz, hamis híreket terjesztesz és megveted a demokráciát. Trump még akkor is megismétli kirívó hazugságait és nem hajlandó tudomásul venni elsöprő vereségét, amikor arra kéri a tüntetőket, hogy menjenek haza. Megvetendő ember, szégyen, hogy olyan ember volt a Fehér Házban, mint ő. Két hét múlva vége" - reagált Nicán Horovic, az ellenzéki, balliberális Merec párt elnöke.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából