Ugrás a cikkhez
Reklám

Párizs nem ismeri el az egyoldalúan kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaságot - erősítette meg csütörtöki közleményében a francia külügyminisztérium.

"November 25-én a szenátus határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel a francia vezetést, hogy ismerje el az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaságot. A szavazást megelőző vitában Jean-Baptiste Lemoyne külügyi államtitkár emlékeztetett a francia kormány álláspontjára ebben a kérdésben - áll a közleményben, amely szerint Franciaország nem ismeri el az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaságot.

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának társelnökeként viselt kötelezettségünk abban áll, hogy a hegyi-karabahi konfliktus tárgyalásos megoldásán dolgozzunk, így Hegyi-Karabah jövőbeli jogállásának kérdésén, és ezeket a tárgyalásokat nem lehet előre, egyoldalúan meghatározni. Most számunkra az a legfontosabb, hogy a konfliktus miatt evakuált emberek biztonságosan visszatérhessenek a lakóhelyükre" - áll a közleményben.

A párizsi külügyminisztérium szerint Franciaország "továbbra is eltökélt, hogy ezekben a keretekben érje el a konfliktus tartós rendezését, figyelembe véve a biztonsági követelményeket és a térség népeinek méltóságát, és mindent megtegyen a dél-kaukázusi helyzet stabilizálása érdekében".

"Párizs kitart a minszki csoport társelnöki tisztsége mellett, hogy előrehaladást lehessen elérni minden kérdésben, amely még egyeztetésre szorul a november 9-én megkötött tűzszüneti megállapodás után, valamint a térség lakosságának történelmi és kulturális öröksége védelmében".

A szerdai francia szenátusi határozatra válaszul az azeri parlament csütörtöki határozatában azt ajánlotta a kormánynak, hogy "szólítsa fel az EBESZ-t Franciaország kizárására a minszki csoport társelnökségéből ". Az azeri képviselők arra is felhívták a kormányt, hogy vizsgálja felül az azeri-francia politikai és gazdasági kapcsolatokat.

A 348 fős francia szenátusban szerdán a jelen lévő 306 képviselő közül 305 megszavazta azt a határozatot, amely felszólítja a francia kormányt, hogy ismerje el Hegyi-Karabah függetlenségét. A határozat ajánlás jellegű, nem kötelezi a kormányt végrehajtásra.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából