Ugrás a cikkhez
Reklám

Vizsgálatot indított a varsói körzeti ügyészség az abortusztörvényre vonatkozó alkotmánybírósági határozat nyomán az utóbbi hetekben tartott tüntetések ügyében, a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi intézkedések megszegése, valamint a katolikus egyházi szertartások megzavarása címén - jelentette csütörtökön a lengyel sajtó.

Az alkotmánybíróság október végén alkotmányellenesnek ítélte a terhességmegszakítás törvényi lehetőségét abban az esetben, ha az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségi károsodással fog világra jönni. A Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom ezt követően Lengyelország-szerte tüntetéseket szervezett, melyeken helyenként több ezer ember gyűlt össze.

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint a varsói ügyészség november 19-én indította el a vizsgálatot a tüntetések során történt törvénysértések kapcsán.

A hírportál értesülését az ügyészség szóvivője megerősítette a PAP hírügynökségnek, hozzátéve: a nyomozás során, amely egyelőre nem irányul konkrét gyanúsítottak ellen, három szálat vizsgálnak. Az első kettő a vallási hovatartozás miatt megfogalmazott sértéseket, a katolikus egyházi szertartások megzavarását, a templomok ellen irányuló bűntettekre való felszólítást érinti.

A harmadik szál az október végi tüntetések során sok ember életének, egészségének veszélyeztetését vizsgálja a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Lengyelországban a járvány miatt tilosak az öt főnél nagyobb csoportosulások.

A vizsgálatot több magánszemély mellett életvédő szervezetek is kezdeményezték. A wpolityce.pl szerint a varsói kezdeményezés nem az egyetlen, helyi ügyészségek országszerte kapnak hasonló panaszokat.

Csütörtöki rendőrségi közlemény szerint a tüntetések nyomán 88 eljárást folytatnak templomokban történt incidensek miatt, közülük 74-ben megrongáltak, vagy megszentségtelenítettek templomokat. Öt rendőrségi eljárás II. János Pál pápa (a lengyel Karol Wojtyla), illetve Stefan Wyszynski bíboros, egykori lengyel prímás emlékműveinek megrongálása miatt zajlik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából