Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy rotterdami katolikus középiskola tanára bujkálni kényszerül, mivel fenyegetéseket kapott az osztályában kifüggesztett, az iszlamista terrort kifigurázó karikatúra miatt - közölte kedden a NRC Handelsblad című holland napilap.




A szóban forgó gúnyrajz, amely már öt éve függött a terem falán, egy Charlie Hebdo feliratú inget viselő, lefejezett alakot ábrázolt, aki az őt lemészároló dzsihadistára ölt nyelvet.

A lap szerint miután a holland iskolában a hét elején megemlékezést tartottak Samuel Paty franciaországi tanárról - akit azért fejezett le egy iszlamista október elején, mert osztályának Mohamed-karikatúrákkal szemléltette a szólásszabadságot -, egy csoport muzulmán diák (a katolikus iskolában! - a szerk.) felkérte az oktatót, hogy távolítsa el a karikatúrát az osztályteremből, annak "istenkáromló volta" miatt. A diákok nem hallgatták meg a tanár magyarázatát sem, miszerint a kép egy terroristát ábrázol, és nem Mohamed prófétát.

Miután a "tanulók" megosztották a rajzot a közösségi hálón, a férfi fenyegetéseket kapott. A rendőrség közölte, hogy "nagyon komolyan veszik az ügyet", és már intézkedéseket foganatosítottak a tanár védelme érdekében.

Az iskola vezetősége a szülőknek írt levelében hangsúlyozta: sokkolták őket a kollégájuk elleni fenyegetések, és arra törekednek, hogy oktatási intézményük továbbra is biztonságos hely maradjon. A NRC Handelsblad szerint az iskola több oktatója jelezte, hogy nem érzi magát biztonságban munkahelyén.

Frissítés: kurzusokkal a jogállamiságért - a liberális hollandok továbbra sem akarják érteni, mivel állnak szemben

Az esetet kormány tagjai is elítélték. Arie Slob és Ingrid van Engleshoven oktatásért, illetve kultúráért felelős miniszerek a holland parlamenthez intézett levelükben" teljességgel elfogadhatatlannak" nevezték, hogy az oktatásban dolgozókat megfenyegetik, a véleménynyilvánítás szabadsága mellett való kiállásuk miatt. Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a napokban egy másik településen található iskolában is zavargásokhoz vezettek a szólásszabadsággal összefüggő kinyilatkozások.

A miniszterek hangsúlyozták: minden iskolának komolyan kell venni az ilyen jellegű megfélemlítéseket, és jelentenie kell azokat a rendőrségen. A szólásszabadság iránt elkötelezett tanárok biztonságát garantálni kell.

Azt is közölték, hogy a kormány minden oktatási intézményben kötelezővé kívánja tenni a jogállamiságról és az alapvető szabadságjogokról szóló kurzusokat. Az erről szóló jogszabályt jövő héten vitatja meg a holland parlament alsóháza.

A parlamenti pártfrakciók képviselői is megdöbbenésüket fejezték ki az eset miatt a közösségi hálón. A szocialista párt képviselője, Jasper van Dijk azt írta Twitteren: el a kezekkel tanárainktól! Eppo Bruins a kereszténydemokrata politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy itt az ideje konkrét lépéseket tenni az oktatók védelmében. "Órai beszélgetésekkel, információs kampányokkal nem érünk el semmit" - húzta alá. Geert Wilders, a Szabadságpárt vezetője a rejtőzködő tanár támogatásra szólított fel. "Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek minket!" - írta Twitter üzenetében.

A helyi sajtó közlése szerint eddig több mint 100 ezren írták alá azt Izmail Abu Szumajah hollandiai imám által terjesztett petíciót, amely Mohamed próféta nyilvános megsértésnek bűncselekménnyé tételét szorgalmazza. A kérvényt a múlt hét végén indították el, miután Jasszin Elforkani amszterdami imám egy holland lapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az országban szinte verseny folyik a próféta meggyalázásra. Véleménye szerint az "iszlám vallás folyamatos sértegetése mérgező légkört teremt a holland társadalomban."

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Nem értik simogatóik, miért fejeznek le bennünket Mohamed harcosai - pedig egyszerű





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából