Ausztria Észak-Macedónia segítségét kérte a bécsi terrortámadást követően - számolt be az észak-macedón belügyminisztérium kedden.




Az osztrák rendőrség az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) keresztül kérte az észak-macedón hatóságok együttműködését és a támadóhoz kapcsolódó információk átadását.

A 20 éves merénylő szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak, és bécsi belügyi források szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkezett. Kujtim Fejzulai az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híve volt, és szülei az észak-macedóniai albán kisebbséghez tartozhattak. A család a Tetovótól 10 kilométerre délkeletre fekvő Celopekből (albánul: Cellopekuból) származik, amelyet csaknem kizárólag albánok laknak. Észak-Macedónia lakosságának körülbelül 25 százaléka albán, többségük az iszlám híve.

A balkáni iszlám hagyományosan mérsékeltnek számít. Muszlimok élnek Albániában, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában, valamint Szerbiában és Montenegróban is. Ezekből az országokból sokan vándorolnak ki, hogy Németországban, Ausztriában és Svájcban keressék a boldogulást. A délszláv háborúkat követően "korlátozott radikalizáció" kezdődött a balkáni muszlimok körében, és 2014-ben több száz fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Teljesen normálisak...

A már Ausztriában született Kujtim Fejzulai is azt tervezte, hogy Szíriába utazik, de a török hatóságok elfogták, és hazatoloncolták. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, de végül december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték.

Védőügyvédje, Nikolaus Rast szerint a férfi

teljesen normális családból származott, csak rossz társaságba keveredett.

Rast elmondta: sohasem hitte volna, hogy egykori védence képes végrehajtani egy terrortámadást. Azt gyanítja, hogy egy mecsetben radikalizálódhatott, amelyet rendszeresen látogatott.

A hatóságok a Derad nevű szervezetre bízták Kujtim Fejzulait, amely iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való "visszaintegrálásával" foglalkozik - magyarázta Rast. Tavaly év végén valószínűleg úgy találták, hogy nem jelent veszélyt a társadalomra nézve, különben nem engedélyezték volna idő előtti szabadulását - vélekedett a védőügyvéd.




Korábban írtuk: Integráció a gyakorlatban: Bécsben született és nevelkedett a lelőtt terrorista, lecsukták, mert Szíriába akart menni, de hamarabb kiengedték

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az értesülést Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette: a merénylő büntetett előéletű volt.



A Bild szerint ő lehet a lelőtt elkövető

A húszéves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. Nehammer szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A belügyminiszter elmondta: a támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

A miniszter hangsúlyozta: a támadó környezetében nagyszabású razziákra került sor, eddig 15 házkutatás zajlott, és többeket őrizetbe vettek.
Florian Klenk informátorai megnevezése nélkül azt írta: a rendőrség úgy véli, nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

A lelőtt merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelve - mondta el Nehammer.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: IÁ-s békeharcosok lövöldöztek Bécsben - négy civil áldozat, hajtóvadászat a bűntársak ellen