Ugrás a cikkhez
Reklám

Irán szerint kétes és korrupt a Washington közvetítésével megszületett izraeli-szudáni megállapodás a kapcsolataik rendezéséről.

Hivatalos szudáni források csütörtökön bejelentették, hogy Abdalla Hamdok kormányfő kész rendezni országa diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az afrikai ország még alakulófélben lévő ideiglenes parlamentje jóváhagyja ezt. E források szerint a lépést Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni civil-katonai "szuverén tanács" vezetője kezdeményezte.

"Fizess elég sok kenőpénzt, hunyj szemet a palesztinok ellen elkövetett bűnök felett, és akkor levesznek arról a listáról, amelyen a terrorizmust állítólag támogató országok szerepelnek" - írta szombati Twitter-üzenetében a teheráni külügyminisztérium. "Ez a lista épp oly hamis, mint az Egyesült Államok küzdelme a terrorizmus ellen. Szégyen!" - tette hozzá.

Szudán e bejelentés előtt visszautasította az Egyesült Államok arra vonatkozó törekvéseit, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein példáját követve rendezze viszonyát Izraellel. Olyan aggályai voltak ugyanis, hogy egy ilyen horderejű külpolitikai lépés a komoly gazdasági válsággal küzdő országban felboríthatja az egyensúlyt a katonai és a civil vezetők között, kockára téve a kormány egységét is. A szudáni vezetés katonai tisztségviselői voltak korábban is nyitottak a felvetésre, szemben a civil csoportokkal, köztük a baloldali és iszlamista politikusokkal.

A lehetséges diplomáciai lépésre azonban még várni kell, mert a törvényhozás még nem alakult meg, és még azt sem tudni, hogy mikor ül össze. Szudánt ugyanis a tavaly tavasszal puccsal eltávolított Omar el-Besír óta egy katonai-civil átmeneti kormány vezeti hatalommegosztási megállapodás alapján.

A megállapodás Izrael és Szudán között egy lépéssel közelebb kerülhet abban az esetben, ha Kartúm átutal Washingtonnak 335 millió dollárt a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjainak kártérítésére, mert akkor Donald Trump elnök ígérete szerint leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról.

Az iránihoz hasonlóan a palesztin vezetés is elítélte pénteken az izraeli-szudáni megállapodást.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából