Ugrás a cikkhez
Reklám

Élesen elítélte pénteken a palesztin vezetés az Izrael és Szudán közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló washingtoni bejelentést.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala által kiadott állásfoglalás szerint a megállapodás sérti a szaúdi békekezdeményezést és az Arab Liga nyilatkozatait.

"Senkinek sincs joga a palesztin nép nevében és palesztin ügyekben beszélni" - áll a közleményben.

Az igazságos közel-keleti békéhez vezető utat a nemzetközi jogra kell alapozni. A cél a palesztin területek izraeli megszállásának beszüntetése és egy palesztin állam létrehozása az 1967-es hatnapos háború előtti határokkal és Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. "A palesztin vezetés meg fogja hozni a szükséges döntéseket, hogy megvédje palesztin népünk jogait és érdekeit" - folytatódik a szöveg.

Az arab országok ez idáig ragaszkodtak ahhoz az alapelvhez, hogy az izraeli-palesztin kapcsolatok normalizálását a palesztin ügy megoldásától kell függővé tenni. Ezért a palesztinok úgy érzik, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein Izraellel kötött korábbi különmegállapodásai a palesztinok elárulását jelentik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából