Ugrás a cikkhez
Reklám

Hannah Liko, Ausztria izraeli nagykövete 600 meghívót küldött izraeli állampolgároknak az október 26-i függetlenség nap alkalmából tartott fogadásra. A koronavírus-járvány miatti izraeli korlátozó intézkedések nem tették volna lehetővé a csoportosulást, ezért a meghívottak számának megfelelően az osztrák nagykövetség 600 szegénysorban élő holokauszt-túlélőnek és más nélkülöző izraelinek küld az idei nemzeti ünnepen egy hónapra elegendő élelmiszercsomagot. A sógorok az idén szeptember 1-től osztrák állampolgárságot is adnak azoknak az izraelieknek, akiknek osztrák állampolgár felmenői üldöztetést szenvedtek Ausztria nemzetiszocialista korszakában – írja a Jedi’ot Áháronot című újság.Osztrák, zsidó, két jó barát

Ausztria 1965-től kezdve minden év október 26-án ünnepli a nemzeti ünnepnek (Nationalfeiertag) számító függetlenségi napot, miután a bécsi parlament 1955. október 26-án hirdette ki az Ausztria örökös semlegességéről szóló nyilatkozatot. A világ országaiban működő osztrák nagykövetségek a jeles nap alkalmából fogadásokat, emlékezéseket tartanak a fogadó országok, illetve az idegenben tartózkodó saját polgáraik számára. Csakhogy a sógorok Izraelben akkreditált nagykövete, a nem éppen nordikus arcélű Hannah Liko úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében Izraelben is elrendelt szigorú korlátozások miatt az idén a nagykövetség nem tartja meg a hagyományos függetlenség napi fogadást a nagykövet herzlijai rezidenciáján, hanem helyette a 600 meghívott vendég számának megfelelően 600 darab élelmiszercsomagot juttat el a nélkülöző izraeli holokauszt-túlélőknek.

 

Hannah Liko osztrák nagykövet – hazája zászlójával (fotó: Twitter)

Hannah Liko nagykövet a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a holokauszt-túlélőknek és más izraeli nélkülözőknek eljuttatandó csomagok egy hónapra elegendő élelmiszert tartalmaznak. Az osztrák nagykövetség ünnepi élelmiszercsomagjait a szegényeket segítő Látét (Adni) nevű izraeli szervezet önkéntesei osztják ki a nélkülözőknek.

 

A mindenkori osztrák nagykövet rezidenciája Herzlija városban (fotó: Hillá Idu)

Az általunk hivatkozott izraeli újság a fenti hírrel kapcsolatban megjegyzi: az idén szeptember 1-től a nácizmus üldözéseit elszenvedő egykori osztrák állampolgárok Izraelben élő leszármazottai (arról nincs szó, hogy hányadízigleni leszármazottak – H. J.) osztrák állampolgárságért folyamodhatnak. Az osztrák parlament nemrégen megejtett törvénymódosítása értelmében az üldözöttek leszármazottai egy nyilatkozattétel által, s a már meglevő állampolgárságukról való lemondás követelménye nélkül szerezhetnek osztrák állampolgárságot. Hannah Liko nagykövet már az idén augusztusban közölte az izraeliekkel, hogy az állampolgárságért folyamodás egyáltalán nem jár anyagi kiadással, s jogi tanácsadás igénybevételét sem igényli.Az áhított osztrák útlevél

A nagykövet asszony augusztusi bejelentése olyan gyorsan meghallgatásra talált a nácizmus által üldözött egykori osztrák állampolgárok Izraelben élő, s egyre növekvő számú leszármazottai körében, hogy jó másfél hónappal a folyamat kezdete óta máris mintegy 8 000 izraeli zsebében lapul a manapság már csak egyfejű fekete sassal ékesített állami címerrel ellátott osztrák útlevél.

Mindenesetre a gyűlölt osztrák „nácik” útlevelével az izraeliek szabadon utazhatnak az Európai Unió országaiba. Egyébként Ausztria tel-avivi nagykövetségén nemrégiben hangsúlyozták: felbecsülni sem tudják, hogy hány olyan potenciális izraeli van, akik a legutóbbi osztrák törvénymódosítás értelmében jogosultak osztrák állampolgárságért folyamodni.

H. J. – Kuruc.info

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából