Ugrás a cikkhez
Reklám

Adolf Hitler néhány kézzel írt beszédjegyzetének németországi elárverezése ellen tiltakozik az európai zsidó közösséget képviselő Európai Zsidó Szövetség.



Egy tavaly a Hermann Historicában elárverezett kép (fotó: Matthias Balk/dpa/AFP/Getty Images)

A brüsszeli központú szervezet elnöke, Menachem Margolin rabbi szerint a kéziratok elárverezése "különösen aggasztó annak fényében, hogy a közelmúltbeli adatok erősödő antiszemitizmusról árulkodnak Németországban, és a licit bátorítóan hathat a neonácikra".



Menachem Margolin és Slomó barátunk egy jó kis krakkói holokausztozás során idén januárban

A pénteki árverést meghirdető Hermann Historica aukciósház ügyvezető igazgatója, Bernhard Pacher szerint Hitler a Nemzetiszocialista Német Munkáspárthoz kötődő szervezetekhez intézett beszédeinél használta a szóban forgó jegyzeteket még a második világháború előtt. A kéziratokban utalások vannak Németország háborúra való felkészülésére és a zsidóproblémára.

A licit védelmében Pacher elmondta, hogy a dokumentumoknak múzeumokban vagy kutatók kezében a helyük.

"Ha elpusztítjuk ezeket a dolgokat, és nem kerülnek múzeumokba, hogy szakértők elemezzék őket, akkor a jobboldali náci apologétákra bízzuk az események értelmezését, akik azt fogják állítani, hogy Hitler soha nem mondott ilyen dolgokat" - tette hozzá Pacher.

A beszédjegyezetek kikiáltási árai 2500 euró és 7500 euró (910 ezer és 2,7 millió forint) között mozognak.

A Hermann Historicát korábban is érte már kritika a nemzetiszocialista korszakhoz kötődő tárgyak elárverezéséért, ám a müncheni aukciósház állítja, jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a tételeket ne neonácik vásárolják meg, és a tárgyak általában múzeumokhoz, valamint kutatási intézményekhez kerülnek.

Négy évvel ezelőtt 275 ezer euróért árverezték el Hitler egyik egyenruháját, korábban pedig a vezér több személyes tárgya, köztük egy írógép is gazdára talált az aukcióin.

Tavaly egy libanoni származású svájci ingatlanmogul vásárolta meg az aukciósház egyik licitjén Hitler cilinderét, a Mein Kampf egy ezüstözött példányát és még néhány tárgyat, hogy "megakadályozza azok rossz kezekbe kerülését" - majd egy zsidó szervezetnek adományozta a tárgyakat...

Margolin csodának nevezte az üzletember tavalyi közbelépését, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem lehet mindig csodákra alapozni, és felszólította az aukciósházat, hogy vonja vissza a kifogásolt tételeket a pénteki árverésről.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Magas helyről kapott elismerést Dúró Dóra a buzidarálásért





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából