Az Izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériumának felmérése szerint az arab világ lakosságának 90 százaléka elítéli és helyteleníti az Egyesült Arab Emírségek és Báhrájn, illetve Izrael között létrejött békeszerződést. Az arabok úgy vélik, hogy az említett két arab ország politikai vezetése elárulta a palesztinokat, miközben megalázkodott Izrael és az Amerikai Egyesült Államok előtt - írja a Válláh.Hádásot hírportál az Izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériumának vasárnap közzétett kutatási eredményére hivatkozva.



Ábd el-Latif ez-Zajjáni báhrájni külügyminiszter, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök, Donald Trump és Ábdulláh Bin Zájed, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere a békeszerződések aláírásakor a Fehér Házban (fotó: ANN)

Donald Trump erőfeszítéseinek gyümölcseként - s a jelek szerint az amerikai elnök hattyúdalaként - a múlt hónapban Izrael, úgynevezett kapcsolatnormalizálási egyezményt írt alá a Perzsa-öböl két szunnita muszlim vezetésű arab országával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Báhrájnnal. Az egyezmény aláírása óta eltelt időszakban közben már az Izraellel kibékült két arab ország, a zsidó állam és a „házasságközvetítő” Washington felelős politikusai is beismerték: az összeborulás célja és mozgatója valójában a Közel-Kelet egyik regionális hatalma, az Iráni Iszlám Köztársaság elleni katonai szövetség létrehozása volt. Másrészt, az említett perzsa-öbölbeli két arab ország a békeszerződések aláírásával elárulta a palesztinai arab népet. A palesztin és szíriai területeket megszálló Izraellel a két arab ország vezetői írták alá a megbékülési szerződést, de az arab világ közvéleményének 90 százaléka helyteleníti ezt az összeborulást.



Mike Pompeo amerikai és Ábdulláh Bin Zájed, egyesült arab emírségekbeli külügyminiszter (fotó: ANN)

Az Izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériumának kutatócsoportja a legutóbb az Egyesült Arab Emírségek, Báhrájn és Izrael között aláírt békeegyezménynek az arab világ (az Arab Államok Ligájának 22 tagországa van, de nagy lélekszámú arab népességek másutt is élnek – H. J.) közösségi oldalain olvasható fogadtatását vette górcső alá. A kutatás eredménye szerint a békeegyezményt aláíró arab politikai vezetésekkel ellentétben az arab polgárok túlnyomó többsége helyteleníti, sőt határozottan ellenzi az Izraellel létrejött normalizálási megállapodást. Az izraeli kormány minisztereihez vasárnap eljuttatott kutatási eredmény összeállítói kifejtik azon véleményüket, hogy az arab világ közösségi médiáiban megjelenített elutasítás mögött jórészt a Palesztin Nemzeti Hatóság, Irán, a Gázai övezetet kormányzó Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom és palesztinbarát szervezetek állnak.



Az amerikai, emírségeki, izraeli és báhrájni zászló egymás mellett Netánjá izraeli városban (fotó: AP)

Az Izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériuma a kutatási felmérés eredményét ismertető jelentésben azt javasolja elsősorban az Izraeli Megmagyarázás (Hászbárá -הסברה) és Diaszpóra Minisztériumnak, hogy az említett két arab ország és Izrael békeszerződését ellenző vélemény megváltoztatására az arab világ közösségi médiáiban indítson arab nyelvű tudatformáló ellenkampányt. A jelentés írói egyben azt is indítványozzák, hogy az ellenkampány elsősorban a Perzsa-öböl államai, illetve azon további országok polgárait célozza meg, amelyekkel Izrael a közeljövőben békeegyezményt kíván aláírni. A jelentésírók kiemelik: a propaganda terjesztésére kiszemelt arab országok polgárai számára ki kell hangsúlyozni azt az anyagi előnyt, amelyet az Izraellel való békeegyezmény jóvoltából élvezhetnek.

Az arab közösségi oldalakon a kutatást az izraeli minisztérium első ízben az idén augusztus 12. és szeptember 8. között végezte, majd az egyezmények szeptember 15-én történt hivatalos aláírása előtti napokban folytatta. Ebből kiderül, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok normalizálását a véleménynyilvánító arab polgárok 90 százaléka helyteleníti, s egyértelműen mindössze 5 százalékuk helyesli. Az arab világ közösségi médiumaiban a békeegyezményeket elítélő közbeszéd másik sokatmondó példája az, hogy az említett egyezmények aláírásának napjaiban több mint 100 millió (!) személyhez jutottak az olyan kiemelkedő „hashtag”-ek, mint például „#A_normalizálás_az_árulás”, vagy „#Báhrájniak_normalizálás_ellen”. Közben az egyetértést kifejező „sálom” (béke) héber szó szinte teljesen hiányzik az arab világ közösségi médiáiban megjelenített közbeszédből. (Az arab anyanyelvűekre ugyanis befolyással bírhat az a tény, hogy a „békét” jelentő héber „sálom” és az arab „szálám” szó hasonlít egymásra – H. J.)



Palesztinok széttépik az Emírségek zászlóját a jeruzsálemi Templom-hegyen. Háttérben az Omár-mecset (fotó: Ammár Ávád)

A szeptemberben aláírt békeszerződésekkel szembeni ellenérzésüket az arab világ közösségi oldalait használók meg is indokolják. Az egyezményeket ellenzők túlnyomó része kemény bírálatot fogalmaz meg az Egyesült Arab Emírségek és Báhrájn politikai vezetésével szemben, amiért elárulták a palesztinokat, illetve szolgai módon megalázkodnak Izrael és az Amerikai Egyesült Államok előtt. Az arab világ közösségi médiumaiban csak a felhasználók 10 százaléka helyesli a kapcsolatok normalizálására vonatkozó egyezményeket Izraellel. Ennek a helyeslő 10 százaléknak a 61 százaléka úgy véli, hogy a kapcsolatok normalizálása Izraellel az arab országok (az Emírségek és Báhrájn) számára biztonsági előnnyel jár (az Irántól való félelmükben ugyanis Izrael katonai segítségére számítanak – H. J.). Az egyezményeket helyeslők 33 százaléka szerint az egyezmények az arab országok számára gazdasági előnnyel kecsegtetnek, míg 6 százalékuk azon az állásponton van, hogy a nemrégiben aláírt egyezmény jóvoltából mostantól hivatalossá vált az amúgy is sok éve folyó csendes normalizálás Izraellel - olvasható az Izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériumának vasárnap napvilágot látott jelentésében.

H. J. – Kuruc.info