Ugrás a cikkhez
Reklám

Átszervezi tagságát és változtat díjai odaítélésének szabályzatán a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA), miután egy felülvizsgálat megerősítette, hogy "a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség".

A BAFTA már januárban, amikor bejelentette 2020. évi díjainak jelöltjeit, ígéretet tett a változásra. Kiderült ugyanis, hogy immár hetedik éve egyetlen női rendező sem kapott jelölést a legjobb rendező díjára, és valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriában fehér volt.

"Akkor azt mondtuk, hogy mindent felül fogunk vizsgálni" - közölte csütörtökön Marc Samuelson, a BAFTA filmbizottságának az elnöke a változások bejelentésekor.

Az akadémia elhatározta, hogy ezer új tagot fog felvenni az "alulreprezentált csoportokból" jelenlegi 6700 fős, szavazati joggal bíró tagjai sorába. Megváltoztatta a díjak odaítélésére vonatkozó szabályokat is, bevezetve egy "hosszú listás" fordulót a szavazásban még az előtt, hogy a végső jelölteket a díjakra kiválasztják.

A legjobb film kategóriában 15 filmet fognak kiválasztani az akadémia tagjai a hosszú listára, ezeket valamennyi akadémiai tagnak meg kell néznie, mielőtt szavaz a győztesről.

A legjobb rendező kategóriában a hosszú listára 20 rendező kerül fel - 10 férfi és 10 nő -, de a végső hat jelölt esetében nem lesz kötelező egyensúly a nemeket illetően.

A színészkategóriákban 15 fős lesz a hosszú lista, és hatan válnak végső jelöltté a korábbi öt helyett.

"A többség úgy érezte, hogy nem kvótákat akarnak az emberek. A kultúra általános megváltoztatására van szükség az iparágban" - magyarázta Kate Lee, a felülvizsgálatot végző csoport vezetője.

Samuelson közölte, hogy a felmérés, amelyben több mint 400 embert kérdeztek meg az "alureprezentált csoportokból", kínos tapasztalat volt. "Az emberek elmondták nekünk tapasztalataikat, amelyek igen borzasztóak volt" - tette hozzá.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia a hónap elején hozta nyilvánosságra új szabályait, amelyekkel "sokszínűségét" akarja elősegíteni.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Idén lesz a legkönnyebb eldönteni, kinek járhat Oscar-díj





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából